U sinoćnjoj emisiji ‘Otvoreno’ HRT-a raspravljalo se o reformama i digitalizaciji javne uprave, te uhljebima koji primaju plaće, a ne rade ništa.

Ministar uprave Lovro Kuščević kaže da nema nigdje uhljeba, i da je to neprimjeren izraz. “Primjereniji bi bio neradnici. Takvih se moramo rješavati. U izradi je novi nacrt Zakona o plaćama u državnim službama, kojim će se rad nagrađivati, a nerad sankcionirati. Radi se i na dvije uredbe o klasifikaciji radnih mjesta i o ocjenjivanju. Radna mjesta svrstat će se u razrede prema složenosti ,a postojat će 12 stupnjeva napredovanja, koji će nositi povećanje koeficijenta plaće. Ograničit će se broj napredovanja, neće ih biti moguće dijeliti šakom i kapom”, objasnio je Kuščević.

Kolumnist večernjeg lista Milan Račić izjavio je kako su e-obrazac i e-pečat – ‘e-magla’. “Oni neće ništa promijeniti jer je problem u sustavu koji je dirigiran od strane političkih stranaka. Dolaze nam šefovi koji nemaju pojma što rade i na pozicijama su jedino zbog politike. Dok se ne depolitizira javna uprava, neće se dogoditi ništa”, rekao je. “Ništa nije emagla, već su sve važni projekti koji će pomoći građanima”, odgovorio je ministar uprave.

Viši stručni savjetnik u Ministarstvu obrazovanja Duje Bonacci kaže da je shvatio da očito nije klasični uhljeb jer nije političko namješten. Kaže da 10 godina radi u ministarstvu, a šest mjeseci nema posla jer mu ga ne daju. “Uhljeba je u njegovom ministarstvu sve više, a naročito s dolaskom trenutne Vlade, tvrdi. Kadroviraju se ljudi koji nisu kompetentni za voditeljske pozicije”, kaže Bonacci.

Vedran Đulabić iz Savjeta SDP-a kazao je kako je lijepo ‘sanjariti o reformama’, ali kako izvješće Europske komisije kaže da u javnoj upravi nema baš nikakvog napretka. “Europska komisija nije rekla da je napredak nula, već nedovoljan”, ispravio je Đulabića. “Potrebna je promjena mentaliteta, oni koji dobro rade neka nastave, a oni koji ne, neka počnu raditi kako treba”, zaključio je ministar.

Komentiraj