Pixabay

Mamić ostaje u pritvoru

16:22 Mamić će biti zadržan u pritvoru Suda BiH tijekom noći gdje će se u petak održati ročište po zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem, javlja Hina.

“Bila je varijanta da se danas održi ročište, ali će ipak biti sutra”, rekao je za Hinu Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.


14:30
 SIPA je objavila da je Zdravko Mamić “na putu prema njihovom sjedištu”, a ostale detalje nisu htjeli iznositi, javlja N1

14.15 Zdravko Rajić, odvjetnik Zdravka Mamića, koji je nešto prije podneva uhićen u Međugorju po međunarodnoj tjeralici, izjavio je za Hinu da ne postoji temelj da se Mamić izruči Hrvatskoj.

Navodeći kako obrana još uvijek nema informaciju po kojim inkriminacijama je uhićen Mamić, odvjetnik Rajić je pojasnio kako će se tijekom dana održati sudsko ročište na Sudu BiH o zahtjevu Hrvatske za njegovim izručenjem.
“Ukoliko se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, tj. 6. lipnja ove godine, smatramo da nema osnove da se prihvati zamolba Republike Hrvatske vezano za izručenje s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći”, rekao je Rajić za Hinu.
Pojasnio je da se odredbe toga sporazuma ne mogu retroaktivno primjenjivati.
“S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primjenjivati očekujemo povoljan ishod”, dodao je odvjetnik.
Iz Suda BiH su pojasili za Hinu da još uvijek ‘nije zakazano ročište u odnosu na Zdravka Mamića’. Najavili su da će javnost o ishodu tog sudskog ročišta biti informirana putem priopćenja.
Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhitili su nešto prije podneva u Međugorju savjetnika GNK Dinama Zdravka Mamića po međunarodnoj tjeralici koju su za njim raspisale vlasti Republike Hrvatske. Prema proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi posjeduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, te će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj. Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi ići u zatvor u Hrvatskoj.

Zdravko Mamić je prošlog tjedna zajedno s još tri osobe proglašen krivim te je nepravomoćno osuđen na 6 godina i šest mjeseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić se dan prije izricanja presude sklonio u Međugorje. Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da za njim raspiše domaću i međunarodnu tjeralicu.

13.45 Zdravko Mamić oglasio se nakon uhićenja u BiH.

Mamić je u razgovoru za Klix.ba netom nakon privođenja kazao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj.

Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje proteklo u najboljem redu.

“Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti lijepo su se predstavili i sve je proteklo u redu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati, jer je raspisana tjeralica”, kazao je Mamić.

On je izjavio da će na sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu tjeralicu. “Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad”, dodao je Zdravko Mamić.

Podsjetimo, Zdravka Mamića, čelnika zagrebačkog NK Dinamo, uhitili su danas pripadnici SIPA-e u Međugorju, saznaje N1. Mamić je u Hrvatskoj prvostupanjski osuđen na šest i pol godina zatvora.

“Policija je gospodina Mamića lišila slobode. On će tijekom dana biti predan u nadležnost Suda BiH”, izjavili su za Hinu iz SIPA-e.

13.00 Zdravka Mamića, čelnika zagrebačkog NK Dinamo, uhapsili (foto ilustracija) su danas pripadnici SIPA-e u Međugorju, saznaje N1. Mamić je u Hrvatskoj prvostupanjski osuđen na šest i pol godina zatvora, izvještava televizija N1.

Mamić je uhićen n na osnovu međunarodne potjernice koju je raspisala Hrvatska. Dan prije izricanja presude, temeljem koje je nepravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora, Mamić je iz Hrvatske došao u Međugorje gdje je i uhićen.

Nadležni policijski organi i organi Granične policije (u čijim bazama se nalazi Inerpolova potjernica) država članica Interpola, dužni su lišiti slobode traženu osobu i predati je nadležnom sudu, u konkretnom slučaju Sudu BiH. Međunarodna potjernica sama po sebi predstavlja zahtjev za privremeno lišenje slobode shodno Europskoj konvenciji o ekstradiciji, a sve radi postupka izručenja zemlji moliteljici.

“Stigao je zahtjev u Interpol”, rekao je jučer neimenovani dužnosnik u ministarstvu sigurnosti BiH. Pojasnio je kako će Mamić biti priveden u Sud BiH te će se izjasniti o tome ima li bosanskohercegovačko državljanstvo, kao i protivi li se izručenju Republici Hrvatskoj.

Komentiraj