Uganda donijela izrazito strog zakon protiv LGBTQ osoba: Uključuje i smrtnu kaznu

Ugandski predsjednik Yoweri Museveni potpisao je jedan od najstrožih protu LGBTQ zakona, uključujući smrtnu kaznu za “uznapredovalu homoseksualnost”, privukavši osude zapadnog svijeta i riskirajući sankcije od donatora humanitarne pomoći.

Istospolni odnosi su već bili nezakoniti u Ugandi, kao i u više od 30 afričkih zemalja, no novi zakon ide dalje. Propisuje smrtnu kaznu za “ozbiljne prijestupnike” protiv zakona i za prijenos neizlječivih bolesti poput HIV-a putem homoseksualnog seksualnog čina. Promoviranje homoseksualnosti kažnjava se 20-godišnjom zatvorskom kaznom.

“Ugandski predsjednik danas je legalizirao homofobiju i transfobiju pod državnim pokroviteljstvom”, rekla je Clare Byarugaba, ugandska aktivistica za ljudska prava.

Američki predsjednik Joe Biden potez je nazvao “tragičnim kršenjem” ljudskih prava i rekao je da će Washington ocijeniti implikacije novog zakona “na sve aspekte američke umiješanosti u Ugandi”.

“Razmatramo dodatne korake, uključujući i primjenu sankcija i ograničen ulazak u SAD bilo koga tko je uključen u ozbiljno kršenje ljudskih prava ili korupciju”, rekao je.

Na predsjedničkoj fotografiji moglo se vidjeti kako Museveni zlatnom olovkom za svojim stolom potpisuje zakon. 78-godišnjak je homoseksualnost nazvao “devijacijom od normalnoga” te je pozvao zastupnike da odole “imperijalističkom pritisku”:

Museveni je originalni zakon iz ožujka vratio, zatraživši od parlamenta da ublaži neke stavke. No njegovo finalno odobrenje nije bilo upitno u ovoj konzervativnoj zemlji u kojoj su protu LGBT stavovi ojačali proteklih godina, djelomično zbog zalaganja grupa Zapadne evangeličke crkve.

Uganda prima milijarde dolara strane humanitarne pomoći i sada bi se mogla suočiti sa štetnim mjerama od donatora i investitora, kao što se dogodilo nakon donošenja sličnog zakona prije devet godina.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner