U znak protesta, Tom Cruise vratio tri osvojena Zlatna globusa

Los Angeles Times nedavno je objavio ekstenzivni izvještaj o Hollywood Foreign Press Association, organizaciji koja stoji iza dodjele nagrada Zlatni globus. Tu organizaciju čini 86 novinara te se proteklih godina ona znala spominjati u negativnom kontekstu, od toga da su članovi skloni primati mito u zamjenu za nominacije za nagrade pa nadalje. Ovog puta. Los Angeles Times objavio je, između ostalog, kako među članovima HFPA nema nije jednog tamnoputog novinara, kako je očito da se tamo ne pazi na etničku raznolikost ali ni na etička pravila igre glede sumnje u podmićivanje članova.

Ubrzo se Hollywood digao na noge. Prvo je glumica Scarlett Johansson, do sada četiri puta nominirana za Zlatni gobus, zatražila da se Hollywood odmakne od HFPA sve dok se u toj organizaciji ne sprovedu nužne reforme, a sličan zahtjev iznio je i glumac Mark Ruffalo. U ponedjeljak su se oglasili čelnici kompanija Netflix i Amazon Studios koji se rekli kako raskidaju veze sa HFPA sve dok ne provedu nužne reforme, dok je tv kuća NBC objavilaa kako slijedeće godine neće prenositi dodjelu nagrada Zlatni globus. NBC plaća prava na prijenos dodjele nagrada oko 60 milijuna dolara godišnje.

HFPA je ubrzo organizirao sastanak na kojem su izglasali donošenje reformi. Cilj im je povećati članstvo, tijekom slijedeće dvije godine primiti će još 40 članova, a pri tome će se paziti da se uključe i tamnoputi novinari. U upravu će postaviti osobu koji će biti direktor zadužen za etničku raznolikost, a uz sve to je Ali Sar, predsjednik HFPA, izjavio kako ih čeka težak posao kako bi postali bolja organizacija.

Međutim, mnogi, poput Time’s Up organizacije, smatraju da su to tek kozmetičke promjene koje neće donijeti bitne promjene u radu HFPA. Oni, između ostalog, traže odlazak Georgea Goecknera, jednog od čelnika HFPA, čovjeka koji nije novinar, ali se smatra sivom eminencijom cjelokupne organizacije.

Slijedom svega toga, reagirao je i Tom Cruise koji je, kako javlja The Hollywood Reporter, vratio svoja tri osvojena Zlatna globusa u znak protesta glede događaja oko HFPA. On je prvu nagradu Zlatni globus za najboljeg glumca osvojio 1990. za ulogu u filmu „Rođen 4. srpnja“, zatim 1997. za ulogu u filmu „Jerry Maguire“ dok je 2000. osvojio Zlatni globus za sporednu ulogu u filmu „Magnolia“.

Komentiraj