U Zagrebu prvi slučaj zaraze unutar škole

U Zagrebu je zabilježen prvi slučaj širenja virusa među djecom u jednoj osnovnoj školi, objavio je Jutarnji list.

Dvoje osnovnoškolaca iz istog razreda pozitivni su, a epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” pokušavaju saznati tko se prvi zarazio. “Ovo je zapravo indicija prvog prijenosa. Još uvijek se to ne može potvrditi jer su se možda oba djeteta zarazila izvan škole. Ipak, vjerojatnije je da je došlo do prijenosa”, kazala je Marija Posavec, specijalistica školske medicine iz NZJZ Andrija Štampar.

Pojašnjava da je to za sada izolirani slučaj te da su sva do sada oboljela školska djeca zaražena izvan škole, a svi njihovi kontakti, djeca iz razreda koja su u samoizolaciji, ne obolijevaju.

Samo jedna škola u Zagrebu, prema njezinim riječima, ima sve epidemiološke uvjete, d pleksiglasa za profesora do razmaka među učenicima većeg od dva metra. “Nažalost, to nije realno u ostalim školama”, kazala je Posavec i dodala da većina roditelja nema ništa protiv maski i mjera.

Primjerice, od početka godine samo je 50 roditelja u Zagrebu zatražilo da djeca ne nose maske zbog nekih realnih razloga, a jednako toliko ih je zatražilo online nastavu jer su djeca vulnerabilne skupine.

Prema podacima koje na dnevnoj bazi prikuplja Ministarstvo znanosti i obrazovanja, s jučerašnjim danom pod mjerom samoizolacije bilo je 3540 djece, od koje je 2812 školskog uzrasta. Ukupno je registrirano 151 covid pozitivno dijete, a u samoizolaciji su 93 prosvjetna djelatnika, od kojih je 17.

Prije dva tjedna u samoizolaciji je bilo 2873 djece, uz 226 pozitivnih. Prosvjetnih djelatnika u samoizolaciji bilo je više nego 1. listopada, 127, kao i covid pozitivnih (27).

Komentiraj