Izložba fotografija “Čovjek i svjetionik” otvorena je u petak u Splitu u povodu 200-te godišnjice rada svjetionika Rt Savudrija i začetka organizirane svjetioničarske službe na hrvatskom Jadranu.

Izložbu su zajedno organizirali Hrvatski pomorski muzej u Splitu i tvrtka “Plovput,” a ostvarena je u suradnji s Gradom Umagom, Muzejom Grada Umaga i umaškom Turističkom zajednicom, Ustanovom FESTUM i Filatelističkim društvom “Split”.

Ravnateljica Hrvatskog pomorskog muzeja Danka Radić istaknula je da su svjetionici iznimno važni za hrvatsku baštinu.

“Ova 200-ta obljetnica najstarijega sačuvanog svjetionika Savudrija i početka svjetioničarske službe na Jadranu prilika je u kojoj valja istaknuti da su hrvatski svjetionici dio hrvatske graditeljske i kulturno-povijesne baštine i da su bitni za hrvatsku pomorsku tradiciju i identitet Republike Hrvatske”, rekla je Radić. Naglasila je da su svjetioničari ljudi posvećeni odgovornom poslu, čija je životna zadaća da pomorcima “osvijetle” put i osiguraju sigurnu plovidbu, te spašavaju mnogobrojne živote i sprječavaju havarije.

Autorica stručne koncepcije izložbe i kataloga je Petra Blažević upozorila je da svjetioničarska struka zamire.

“Svjetioničarska struka danas polako zamire jer sve veći broj svjetionika, zahvaljujući modernoj opremi, radi automatski i ostaje bez svjetioničara. Ispražnjeni svjetionici danas već imaju u Plovputovu projektu ‘Kamena svjetla.’ iznajmljuju se za odmor te tako održavaju život na njima i osiguravaju sredstva za njihovo održavanje”, dodala je.

Duž hrvatske obale Jadranskog mora postoji ukupno 48 svjetionika, rekli su u tvrtki Plovput koja skrbi o sigurnosti plovidbe na moru.

Komentiraj