U Sloveniji skoro 10 tisuća novozaraženih, dvije trećine uzoraka pozitivno

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 9.858 novih zaraza koronavirusom, a  umrlo je još 11 oboljelih, objavio je u petak slovenski Institut za javno zdravlje, dok je udio pozitivnih testova najveći do sada te je pozitivnih preko dvije trećine.

Premda to nije najveći broj potvrđenih zaraza u jednom danu jer je u utorak bilo 12.286 novozaraženih, o nastavku teške epidemiološke situacije svjedoči činjenica da je na tjednoj razini porast infekcija i dalje enorman, a zabilježen je i najveći udio pozitivnih testova kojih je bilo više od dvije trećine.

Sa 14.714 PCR testova potvrđeno je 9.858 zaraza ili 67 posto, sedmodnevni prosjek dnevnih zaraza povećan je na 8529, a 14-dnevna incidencija na 4576 slučajeva na sto tisuća stanovnika, pokazuju podaci NIZJ-a.

Zbog ograničenih kapaciteta za testiranje brisova ministarstvo zdravstva dogovorilo se za slanje dijela uzoraka na PCR testiranje u jedan laboratorij u južnoj Njemačkoj, a u pregovorima je i s jednom ustanovom u Beču ako se prekapacitiranost ovlaštenih laboratorija u Sloveniji bude povećavala.

Prema podacima ministarstva zdravstva, u bolnicama u Sloveniji trenutno je 599 covid pacijenata, među njima ih je 143 na intenzivnim odjelima, a broj aktivnih slučajeva zaraze premašio je 96 tisuća.

Sa zadnjim smrtnim slučajevima broj  preminulih od početka epidemije povećao se na 5743, dok se ukupna procijepljenost populacije nije znatnije povećala i iznosi 57,2 posto onih koji su dobili barem dvije doze cjepiva.

 

Komentiraj