U Rusiji preko 11.600 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Rusija u ponedjeljak ima 11.656 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega više od polovice u Moskvi, javlja AFP i dodaje da predsjednik Vladimir Putin danas predsjeda sastankom na kojem će se raspravljati o mjerama izolacije.

Najveća zemlja svijeta broji sveukupno 221.344 oboljelih, dok je stopa smrtnosti sa svega 2009 umrlih od covida-19 i dalje relativno niska. Krizni centar izvijestio je o nova 94 smrtna slučaja od covida-19.

Rusija je po broju zaraženih pretekla Italiju i Veliku Britaniju.

Više od pola svih slučajeva i smrti zabilježeno je u Moskvi, žarištu epidemije u Rusiji. U ponedjeljak je u Moskvi 6169 novih slučajeva, tako da ih je sada ukupno 115.909.

Ruske vlasti ističu da povećanje broja oboljelih unazad 10 dana nije rezultat sve bržeg širenja zaraze već povećanog broja testiranja. Od četvrtka je provedeno 5,6 milijuna testova.

Predsjednik Putin je za danas sazvao sastanak vlade kako bi odlučio da li će produljiti razdoblje plaćenog dopusta koje je proglasio krajem ožujka u cilju sprečavanja širenja bolesti. Ta odluka službeno istječe u ponedjeljak navečer.

Uoči tog sastanka, vlasti Moskve i moskovske regije su objavile produljenje mjera izolacije do 31. svibnja, a u javnom prijevozu i trgovinama je obvezno nošenje maski. Isti obrazac slijedi drugi najveći grad u zemlji, Sankt Peterburg.

Restrikcijske mjere bi se trebale ublažiti u više ostalih regija, poput Belgoroda na zapadu zemlje, Magdana u dalekom Sibiru i Jamala na krajnjem sjeveru Rusije.

Od bivših sovjetskih republika, Ukrajina u ponedjeljak kreće s postupnim ublažavanjem restrikcijskih mjera te otvara parkove, muzeje, terase restorana i neke dućane.

Gruzija u ponedjeljak ponovo pokreće proizvodnju i prodaju na veliko i malo, uz izuzetak velikih kupovnih cenatara i dućana s odjećom.

Kazahstan danas ukida izvanredno stanje proglašeno zbog epidemije.

Komentiraj