U Rusiji dnevni rekord, 25.173 zaraženih koronavirusom

Rusija je u ponedjeljak potvrdila rekordna 25.173 slučaja koronavirusa, a Kremlj je objavio da regionalne vlasti odlučuju o uvođenju mjera protiv širenja zaraze.

Ruske vlasti objavile su da neće biti nacionalnog zatvaranja kao ranije u pandemiji i umjesto toga istaknule važnost održavanja higijene i pridržavanja ciljanih mjera u određenim regijama.

Samo je sibirska regija Burjatska uvela stroga ograničenja. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su regionalni guverneri ti koji odlučuju koje su mjere potrebne u njihovim regijama.

“Sve ovisi o broju bolničkih kreveta, zalihama, broju medicinskog osoblja, liječnika, popunjenosti bolnica i stopi oporavka pacijenata”, rekao je Peskov novinarima na virtualnoj konferenciji. “To je razlog zašto svaki guverner donosi odluke na temelju situacije na svom teritoriju”.

Vlasti Burjatske, koja graniči s Mongolijom, zatvorile su prošli tjedan restorane, trgovačke centre, barove i javne objekte na dva tjedna kako bi spriječili širenje koronavirusa. Burjatska je time postala prva i jedina ruska regija koja je uvela stroge mjere u odgovoru na drugi val pandemije koronavirusa.

Vlasti su u ponedjeljak izvijestile o 361 smrtnom slučaju povezanom s covidom-19 u protekla 24 sata. Ukupno je u Rusiji 36.540 umrlih.

Rusija je s više od 2,1 milijun potvrđenih zaraza koronavirusa peta zemlja u svijetu po broju zaraza. Više imaju samo Sjedinjene Države, Indija, Brazil i Francuska.

Komentiraj