U prvih šest mjeseci 2020. Dinamo uprihodio 157 milijuna kuna i ostvario gubitak od 8 milijuna kuna

Polugodišnji izvještaj o ostvarenim prihodima i rashodima objavljen na stranicama Ministarstva financija otkriva kako je hrvatski prvak Dinamo od 1. siječnja do 30. lipnja 2020. godine, ostvario gotovo 157 milijuna kuna prihoda. Za ljubitelje europskog tečajnog mehanizma to je 20,9 milijuna eura.

S druge strane, u šest mjeseci od čega efektivnog nogometa je bilo manje od pola s obzirom na zimsku stanku i Covid-19, Dinamo je potrošio čak 165 milijuna kuna, odnosno 22 milijuna eura.

Račun prihoda i rashoda

Najveći udio prihoda odnosi se na transfere Danija Olma u njemački RB Leipzig i Adriana Šempera u talijanski Chievo iz Verone u zbirnom iznosu od 138 milijuna kuna. Ostatak čini prodaja artikala i prihod od sponzora od skoro 9 milijuna kuna te tradicionalni „poguranac” poreznih obveznika Grada Zagreba s malo više od 4 milijuna kuna.

Gledajući udjele, 88% ukupnih prihoda za prvih šest mjeseci čini prodaja igrača. Naravno, treba uzeti u obzir kako s jedne strane glavnina prihoda dolazi na ljeto i jesen europskim nastupima te maksimirskom učestalijom prodajom igrača nakon završetka sezone.

S druge strane, Dinamo troši sav zarađeni novac kao da sutra ne postoji. U prvih šest mjeseci otišlo je preko 107 milijuna kuna na prvu momčad od čega dio se odnosi na smanjene plaće igrača zbog virusne krize te na raskid ugovora Nenadu Bjelici i njegovom stručnom stožeru.

Poslovni model u Dinamu je i dalje jednak kao i zadnjih petnaestak godina; sav zarađen novac u najkraćem mogućem roku ode u vjetar, a sve se polaže na nastup u Europi.

Novčani tok

Najbolji prikaz toga su novčani tokovi u Dinamu gdje je unutar šest mjeseci 2020. godine ušlo/otišlo skoro pola milijarde kuna. Klub koji zadnje dvije godine završava s poslovnim rezultatima od -/+ 400 milijuna kuna te se njegov trener, sportski direktor i brat hvali u emisiji Ivana Blažička kako ostvaruju veći prihod nego cijeli hrvatski sport zajedno na računu 30. lipnja ima svega 377 tisuća kuna.

Naravno, 24-satno osiguranje neumskog turista te ostali troškovi života u Hercegovini nisu jeftini, a sigurno ima puno gladnih usta u i oko kluba koje treba nahraniti novcem Dinama stoga propuh na računu kluba i minus u poslovanju iako si prodao dva igrača za skoro 19 milijuna eura je ustvari just another day u kancelarijama Maksimirske 128.

Komentiraj