U podne rušenje dimnjaka Ciglane na Črnomercu

Dimnjaci Ciglane Črnomerec u nedjelju u podne bit će kontrolirano srušeni zbog oštećenja nosive konstrukcije.

Na lokaciji bivših Ciglana Zagreb, kod okretišta tramvaja na Črnomercu, napušteni je industrijski kompleks s dva dimnjaka. Dimnjaci od nedjelje više neće predstavljati opasnost.

Dimnjaci su na istočnom i zapadnom dijelu glavne zgrade s pećima za ciglu. Visina zapadnog dimnjaka je 49,8 metara, a visina istočnog 62,2 metra. Zbog potresa prošle godine, 22. ožujka i 29. prosinca, došlo je do oštećenja dimnjaka te im je narušena stabilnost. Prijeti opasnost od djelomičnog ili cjelovitog urušavanja.

Odabrana metoda kontroliranog rušenja miniranjem je rotacijom oba dimnjaka u smjeru sjeverozapada. Smjer je odabran s obzirom na okolinu i mogućnost pada u slobodan prostor te zaštitu objekata koji su u funkciji, uz najmanje oštećenje objekata ciglane.

Tvrtka ‘Ciglane nekretnine’ izvijestila je da će od 11:45 do 12:15 sati biti onemogućeno kretanje Ilicom na dijelu od Selske ceste do Ulice Oranice, dok je uklanjanje dimnjaka predviđeno točno u podne.

Stanovnike Črnomerca, koji žive u neposrednoj blizini, zamolili su da do 11:45 otvore prozore i spuste rolete te ih drže otvorenima do oglašavanja kraja detonacija zvučnim signalom kako ne bi došlo do pucanje stakala zbog stvaranja podtlaka prilikom miniranja. Građane mole i da ne stoje kraj otvorenih prozora i gledaju rušenje dimnjaka.

Zagrepčani će u nedjelju ujutro čuti četiri zvučna signala.

  • Prvi signal, jedanput dugo, oglasit će se kad su minske bušotine napunjene i začepljene. Sve osobe moraju otići u zaklon.
  • Drugi signal, dva puta dugo, najavit će okupljenima da su mine pripremljene za paljenje.
  • Treći signal, tri puta dugo, bit će minutu nakon drugog signala, a objavljuje početak paljenja mina.
  • Četvrti signal, jedanput kratko, će označiti kraj miniranja i daje se nakon što palitelj provjeri da na radilištu nema opasnosti.

Za promet će se zatvoriti i sve sporedne ulice u tom dijelu Ilice, a bit će zabranjeno i kretanje pješaka. Obilazni pravci za vrijeme navedenih radova biti će: Ilica – Oranice – Zagrebačka cesta – Prilaz baruna Filipovića i Ilica – Selska cesta – Zagorska – Tomislavova – Zagrebačka cesta – Oranice – Ilica. Tijekom radova promet će teći prema privremeno postavljenoj regulaciji. Privremenu regulaciju prometa dodatno će regulirati djelatnici II. policijske postaje Zagreb (Črnomerec-Susedgrad), te djelatnici prometnog redarstva.

Komentiraj