U petak novi prosvjed protiv Bandića na prozorima i balkonima

Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozvali su u ponedjeljak sve građane na još jedan prosvjed 17. travnja na svojim prozorima i balkonima protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

“U petak, 3. travnja ove godine, brojni građani i građanke Zagreba izašli su na prozore i balkone i bukom iskazali opće nezadovoljstvo načinom upravljanja gradom. Zagreb je pogođen ne samo pandemijom, već i razornim potresom, a vodi ga gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem koji iz dana u dan pokazuje kako nije dorastao nositi se s aktualnom kriznom situacijom, dovodeći naše živote i budućnost grada u još veću opasnost. Bandićevo općenito nesnalaženje, osobito sada kada smo u kriznoj situaciji, jasno pokazuje kako mu nije mjesto na čelu glavnog grada. Stoga želimo pozvati sve koji žive u ovom gradu da ponovno iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i da podrže naše zahtjeve:

1. Svima koji su u potresu izgubili dom Grad mora osigurati smještaj u stanovima kojima upravlja.
2. Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smije se dopustiti špekulacija i zarada na muci pogođenih građana.
3. U izradi plana obnove Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti stručna udruženja i poštivati njihove zahtjeve.
4. U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika.

Nastavit ćemo tamo gdje smo stali 1. veljače kada se na velikom prosvjedu protiv gradonačelnika Bandića na glavnom gradskom trgu okupilo preko 20.000 građanki i građana i kada je gradonačelnik poslao gradsku Čistoću da šmrkovima omete legitimne zahtjeve prosvjednika za život u boljem i pravednijem gradu.

Budući da nam je javno zdravlje na prvom mjestu, poruku Gradu i gradonačelniku odaslat ćemo s naših prozora i balkona. Nakon prošlog ovakvog prosvjeda, policija je upozorila organizatoricu kako će idući put biti sankcionirana zbog narušavanja javnog reda i mira. Ne želimo pristati na situaciju u kojoj su mirni protesti podložni prekršajnim kaznama, dok istovremeno živimo u gradu u kojem gradonačelnik slobodno i sustavno ugrožava naše zdravlje i živote. Stoga vas Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju da u petak, 17. travnja u 19:00 sati izađete na svoje balkone i prozore i glasno poručite Bandiću – Dosta je!”, navodi se u priopćenju.

Komentiraj