U Njemačkoj razbijen lanac krijumčara ljudi

Njemačka policija danas je u više saveznih pokrajina izvršila pretrese s ciljem razbijanja međunarodnog lanca krijumčara ljudima, koji se sumnjiči da je preko tzv. Balkanske rute organizirano prebacivao migrante u Njemačku.

Državno odvjetništvo u Kemptenu, na jugu Njemačke, sumnjiči 19 osoba, pri čemu se radi o državljanima Sirije, Libanona i Libije, da su od 2019. u Njemačku ilegalnim putem prebacili najmanje 140 osoba, mahom državljana Sirije.

Migranti su za prebacivanje krijumčarima plaćali velike svote novca. Vođa bande uhićen je još u prosincu u Austriji, gdje se nalazi u istražnom zatvoru.

“Profesionalno i organizirano”

Istraga je pokrenuta 2019. kada je policija uhitila jednog vozača koji je bio zadužen za provjeravanje prekogranične rute.

“Grupa je djelovala izuzetno profesionalno i organizirano, prebacivanje je iz daljine koordinirano pametnim telefonima”, stoji u priopćenju državnog odvjetništva u Kemptenu.

U akciji su sudjelovali i istražni organi u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Belgiji i Nizozemskoj.

Broj podnositelja zahtjeva za azilom u Njemačkoj pada treću godinu zaredom. Godine 2019. u Njemačkoj je azil zatražilo 111.000 osoba, što je za oko 15 posto manje nego godinu dana prije.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer smatra da broj podnositelja zahtjeva za azilom pada zbog brojnih mjera koje su pokrenute protiv “nekontrolirane migracije”.

Komentiraj