Predstavnici udruge U ime obitelji uputili su u Sabor prijedlog izmjena i dopuna Zakona o radu.

“Udruga U ime obitelji predala je Saboru prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o radu koji će omogućiti da se vrlo brzo unesu u Zakon o radu promjene dvije stvari, a to su da radnici zaposleni u trgovini odluče žele li raditi nedjeljom, a drugo će osigurati minimalnu naknadu koju je poslodavac dužan osigurati radniku, a to je najmanje 50 posto od redovne satnice”, kazala je predsjednica udruge Željka Markić za N1. Također je naglasila kako u Hrvatskoj u trgovinama radi oko 180.000 radnika, od čega najveći dio čine žene.

“Ovdje je prijedlog je u fokusu izmjena Zakona o radu. Mislimo da je to najjednostavnije i uvažava stajalište Ustavnog suda u pokušaju zabrane rada nedjeljom. U ovom slučaju nema nikakvih zabrana, ali model je napravljen da se dotiče dva segmenta, da se govori o neradnoj nedjelji i proklamira se da je to dan za odmor, s tim da radnik pisanom izjavom uručenom poslodavcu može reći da želi raditi nedjeljom, a da mu je to plaćeno 50 posto od uobičajene satnice”, rekao je Krešimir Planinić.

Iz udruge su za N1 kazali kako je prijedlog udruge podložan široj raspravi. “Rad nedjeljom je velika tema i ljudi su to prepoznali i osjećaju životno kao važnu stvar”, izjavila je Željka Markić.

Komentiraj