U BiH u četvrtak gotovo 800 novozaraženih, preporučene oštrije mjere

U Bosni i Hercegovini u četvrtak su potvrđena 794 nova slučaja zaraze koronavirusom što je dnevni rekord u dosadašnjem tijeku četvrtog vala pandemije a vlasti u toj zemlji su zbog njegovog naglog širenja naložile poduzimanje dodatnih mjera kako bi se zaštitilo stanovništvo.

Gotovo 800 novozaraženih identificirano je nakon testiranja nešto više od tri tisuće uzoraka a potvrđena su i 22 nova smrtna slučaja povezana sa zarazom. Ukupni broj umrlih u BiH od početka pandemije prošle godine sada je 9976.

Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj tijekom dana kriznim stožerima u deset županija naložila uvođenje dodatnih ograničenja na temelju procjene o epidemiološkoj situaciji u svakoj od tih sredina.

Uz granicu s Hrvatskom stanje puno lošije

Decentralizirani sustav odlučivanja unutar ovog entiteta županijama daje najveći dio ovlasti u određivanju i provedbi epidemioloških mjera koje su sada razmjerno blage a svode se na održavanje fizičke distance te obvezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenih prostorima no i te se preporuke često ne poštuju.

Sedmodnevna incidencija odnosno broj novozaraženih na 100 tisuća stanovnika u Federaciji BiH sada je 118 no u županijama uz granicu s Hrvatskom stanje je puno lošije.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji tako bilježe čak 360 novooboljelih na 100 tisuća stanovnika a u zapadnohercegovačkoj 258.

Dodatni problem u BiH predstavlja činjenica da je cijepljen razmjerno mali broj stanovnika jer je obje doze cjepiva do sada primilo njih manje od 20 posto.

Komentiraj