Turska izručila BiH terorista koji se borio za Islamsku državu

Turska je u četvrtak Bosni i Hercegovini izručila državljanina te zemlje Jahju Vukovića koji je osumnjičen za pripadnost terorističkoj organizaciji Islamska država za koju je ratovao u Siriji i Iraku, potvrđeno je iz sjedništa Tužiteljstva BiH u Sarajevu.

Vuković (21) je predan policajcima u BiH u sarajevskoj zračnoj luci.

Lociran je i uhićen u Turskoj gdje se skrivao nakon poraza tzv. Islamske države 2019. godine za koju je borio otkako je 2014. godine ilegalno otputovao u Siriju.

Istragom je utvrđeno kako je on tamo postao pripadnikom organizacije Fronta al-Nusra i priključio se postrojbi pod nazivom “Hattab”.

Tako je sudjelovao u napadima na civilno stanovništvo, ubijanjima, protupravnim zatočenjima i drugim terorističkim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH Vukovića sada tereti za kazneno djelo organiziranja terorističke skupine.

Mediji su ranije objavlii kako su u Siriji bila i dvojica Vukovićeve braće kao i njegova majka.

Prema podacima policijskih agencija u BiH najmanje 300 osoba iz te zemlje otišlo je u Siriju i Irak tijekom vladavine terorističke organizacije Islamska država.

Procjena je kako je njih najmanje 50 tamo poginulo a u koordinaciji s vlastima SAD-a dogovorena je repatrijacija onih koji su zarobljeni i smješteni u zatvore i logore pod nadzorom kurdskih snaga.

Komentiraj