Turska će uzvratiti na američke sankcije zbog kupnje ruskog S-400

Turska će “poduzeti recipročne mjere” ako SAD uvede sankcije zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400, rekao je turski ministar vanjskih poslova u petak, što je posljednji korak prema slijepoj ulici u odnosima NATO saveznica.

“Ako SAD poduzme bilo kakve negativne mjere protiv nas, mi ćemo mi ćemo također poduzeti recipročne mjere”, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kada je bio upitan o mogućim američkim sankcijama u intervjuu na turskoj televiziji.

Ankara i Washington mjesecima se javno sukobljavaju oko turske kupnje proturaketnog sustava S-400, za koji se očekuje da će biti dostavljen idućeg mjeseca.

Washington je rekao da će to uzrokovati američke sankcije te je upozoroi Ankaru da će biti izbačena iz projekta proizvodnje borbenih zrakoplova F-35.

Turska je lira oslabila u odnosu na dolar nakon toga te je sada jedan dolar ekvivalent 5, 93 lire, što je najmanja vrijednost lire u posljednja dva tijedna.

“Odlučni smo po pitanju S-400. Nećemo se povući neovisno o rezultatu”, rekao je Cavusoglu i dodao kako je nemoguće otkazati narudžbu.

S-400 nije kompatibilan s obrambenim sustavima NATO-a, a Washington kaže da bi ugrozio F-35 koje Turska također planira kupiti.

Turska je predložila da saveznici formiraju radnu grupu koja bi procijenila učinak sustava S-400, ali još nije dobila američki odgovor.

Komentiraj