Trut: “Mjere su i politička, a ne samo epidemiološka tema”

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš izjavila je u utorak kako epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite treba prihvatiti, a ne im se odupirati.

“Ako Stožer jednoga dana kaže – smanjit će se okupljanja, skratit će se radno vrijeme određenih djelatnosti, onda da to prihvatimo kao nešto što je potrebno i nužno, a ne da se tome opiremo”, poručila je Bubaš na HRT-u.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za Civilnu zaštitu Damir Trut kazao je kako Stožer civilne zaštite i epidemiolozi prate i analiziraju situaciju te sukladno analizama i preporukama Stožer donosi mjere.

Dodao je da su te mjere umjerene da bi moglo gospodarstvo moglo funkcionirati, ali i da bi štitili i stanovništvo. Kazao je kako se mora balansirati između mjera da ne bi imali veliku štetu.

Trut je kazao kako su brojevi zaraženih zabrinjavajući, te da smo u sredini Europske unije po broju zaraženih, ali još uvijek brojevi nisu alarmantni. Rekao je kako su sve odluke nacionalnog stožera postale i politička tema, a ne samo epidemiološka, te vjeruje da su sve političke elite na istom kolosijeku, imali bi bolje rezultate, a ne bi zbunjivali javnost.

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je kako smatra da u Hrvatskoj još uvijek postoji mogućnost “stezanja”obruča oko okupljanja ljudi. Dodala je kako je zdravlje zaposlenih jednako zdravlje gospodarstva te naglasila kako se svi trebaju uključiti u suzbijanje virusa, a ne da pojedinci iz udobne fotelje komentiraju odluke Stožera.

Trut je rekao kako se u Hrvatskoj svakodnevno provodi nešto manje od deset tisuća testiranja, jer epidemiolozi žele što više spriječiti moguću zarazu. Istaknuo je kako sada postoje i brzi testovi. Bubaš je kazala kako testove koje imamo treba usmjereno primjenjivati prema onome za što su napravljeni i za što postoje.

 

Komentiraj