EPA/OLIVIER DOULIERY

Trump večeras govori o stanju nacije

Donald Trump večeras se vraća u Kongres kako bi održao svečani govor o stanju nacije i pokušao iskoristiti tu prigodu da si poveća ugled i popularnost. Ali s obzirom na otrovnu političku klimu u Washingtonu i njegov kontroverzni projekt gradnje zida na granici, bit će to težak zadatak.

Američki predsjednik zapaljiva karaktera, koji u anketama ne stoji dobro i čija je stranka nedavno izgubila Zastupnički dom, obećao je da će u govoru pozvati na jedinstvo, kompromis, optimizam.

Trump bi 21 mjesec prije predsjedničkih izbora, na kojima kani tražiti drugi mandat, naglasak trebao staviti na dobre ekonomske podatke i odličnu dinamiku na tržištu rada.

Ali slika koja će ga pratiti, nabijena simbolikom, mogla bi jasno istaknuti njegovu delikatnu političku situaciju. Iza Trumpovih leđa, na povišenom mjestu, u vidokrugu svih kamera, sjedit će nova predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi.

A ona mu je ovih dana nanijela težak i gorak politički poraz i narušila ugled mu ugled, koji sam pažljivo njeguje, uspješnog pregovarača koji uvijek uspije u onome što želi.

Nakon nekoliko tjedana igranja pokera, Trump je prvi popustio i pristao na privremeno finaciranje javnih institucija iako mu Pelosi niti prepustila niti dolara za njegov zid.

Prošle je godine je Trump u govoru o stanju nacije bio pomirljiv i dokazao da se može suzdržati od agresivne retorike kakvu karketeriziraju njegovi tvitovi.

“Zajedno možemo okončati desetljeća političke blokade, zaliječiti stare rane, izgraditi nove saveze i smisliti nova rješenja”, reći će Trump večeras, po kratkom izvatku što ga je objavila Bijela kuća.

Ali kakav će biti ton ostatka govora? Hoće li napast imigrante, možda proglasiti izvanredno stanje kako bi zaobišao Kongres u financiranju zida?

To će se vidjeti u govoru koji počinje u 21 sat po mjesnom vremenu (tri sata ujutro u srijedu po srednjoeuropskom).

Na vanjskopolitičkom planu Trump će, pretpostavlja se, istaknuti uspjeh u rješavanju problema na Korejskom poluotoku i možda objaviti mjesto i vrijeme svog idućeg sastanka s Kim Jong-unom.

Trump će govoriti pred najraznolikijim Kongresom u povijesti: u njemu je sada 127 žena i više od 50 afroameričkih zastupnika.

Među gostima će biti dobitnica Nobelove nagrade za mir Nadia Murad, jazidska aktivistica za prava žena, bivša seksualna robinja džihadista tzv. Islamske države. Bit će ondje i Carlos Vecchio, venezuelanski otpravnik poslova koji je stao na stranu privremenog predsjednika Juana Guaidoa.

Najveće iznenađenje bit će nazočnost Joshue Trumpa, učenika šestog razreda iz Delawarea, koji nije u rodu s predsjednikom, ali mu se u školi stalno izruguju zbog prezimena, objasnila je Bijela kuća.

Po tradiciji, nakon predsjednikova govora, netko iz oporbe će mu službeno odgovoriti. Demokrati su ovaj put za to izabrali stranačku zvijezdu u usponu Stacey Abrams, koja je nedavno tijesno izgubila utrku za guvernera Georgije. Da pobijedila, postala bi prva crnkinja na guvernerskoj dužnosti u povijesti te južne države.

Komentiraj