Trump primio pismo Kim Jong Una, očekuje se ponovni susret

EPA/KEVIN LIM

Predsjednik SAD-a Donald Trump u srijedu je primio pismo sjevernokorejskog čelnika povezano s nedavnim razgovorima dvojice čelnika o denuklearizaciji Korejskog poluotoka, priopćila je Bijela kuća u četvrtak.

Dvojica čelnika su prigodom susreta u lipnju u Singapuru objavila postizanje dogovora u kojem je Kim potvrdio svoju “čvrstu” predanost denuklearizaciji, no od tada u tom pitanju nije postignut velik napredak.

“Tekuća korespondencija dva čelnika se nastavlja na njihov sastanak u Singapuru i usmjerena je na realizaciju obveza iz zajedničke izjave SAD-a i DPRK-a”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders u izjavi. DPRK je kratica za Demokratska Narodna Republika Koreja, službeni naziv Sjeverne Koreje.

Trump je o pismu “tvitao” u četvrtak, zahvalivši Kimu na vraćanju posmrtnih ostataka više Amerikanca poginulih u Korejskom ratu 1950-53. godine.

Trump je u tweetu napisao da očekuje skori ponovni susret s Kimom, no trenutno nema planova za održavanje drugog summita dvojice čelnika.

Predsjednik SAD-a je u više prigoda rekao da je sporazum postignut s Kimom bio pozitivan  jer je Sjeverna Koreja od tada obustavila ispitivanja nuklearnog oružja i raketa i počela vraćati posmrtne ostatke američkih vojnika.

“Mislim da će to vrlo dobro ispasti”, rekao je svojim podržavateljima na skupu u u Tampi, na Floridi. “Nema testova, rakete ne lete. No vidjet ćemo što će biti”, rekao je.

Komentiraj