EPA/SHAWN THEW

Trump pozdravlja mogući napredak u sjevernokorejskom pitanju

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je pozdravio mogući napredak u sjevernokorejskom pitanju nakon što je Pjongjang, prema navodima Seula, spomenuo moguću denuklearizaciju ukoliko će biti zajamčena sigurnost režima.

“Mogući napredak u razgovorima sa Sjevernom Korejom”, reagirao je Trump nakon najave susreta čelnika dviju Koreja krajem travnja, prvom susretu od 2007.

“Prvi puta u nekoliko godina, sve strane su učinile ozbiljan napor. Svijet gleda i čeka!”, dodao je u tweetu. “Možda su to lažne nade, ali Sjedinjene Države su se spremne u potpunosti angažirati”, dodao je.

U nizu zbližavanja pokrenutih prigodom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu, Chung-Eui-Yong, savjetnik za sigurnost južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina sastao se u ponedjeljak sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Kim Jong Un je u utorak, prilikom posjete izaslanstva Južne Koreje, izjavio kako ima “čvrstu volju snažno unaprijediti” veze između dviju zemalja i “napisati novu povijest ponovnog nacionalnog ujedinjenja”, izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Komentiraj