Trump najavio ukidanje sankcija Turskoj

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u srijedu ukidanje sankcija Turskoj, nakon primirja u turskoj ofenzivi na Siriju.

“Sankcije će se ukinuti, osim u slučaju da se dogodi nešto s čime nećemo biti zadovoljni”, rekao je Trump u srijedu u Bijeloj kući. Dodao je kako ga je Tirska uvjerila kako će prestati s borbama u regiji i trajno primjeniti nedavno dogovoren prekid vatre, prenosi BBC.

Podsjetimo, Trump je sredinom mjeseca nametnuo niz sankcija i udvostručio carine Turskoj zbog turskog napada u sjeveroistočnoj Siriji.

Objava sankcija slijedila je nakon rijetko usuglašenih kritika konzervativaca i demokrata zbog Trumpove odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, za koje su kritičari rekli da otvara vrata turskoj invaziji i da može voditi oživljavanju Islamske države.

“Potpuno sam spreman brzo uništiti tursko gospodarstvo ako turski čelnici nastave ovim opasnim i destruktivnim putem”, rekao je Trump u izjavi u kojoj nije spomenuo Sirijske demokratske snage (SDF) pod kurdskim vodstvom.

Američke sankcije primjenjuju se na tursko ministarstvo obrane i ministarstvo energetike i na ministre unutarnjih poslova, obrane i energetike. Trump je također rekao da će zaustaviti trgovinske pregovore vrijedne 100 milijardi dolara s Ankarom i udvostručiti carine na turski čelik.

Komentiraj