Američki predsjednik Donald Trump ocijenio je u četvrtak da bi susret s meksičkim kolegom Enriqueom Pena Nietom bio “uzaludan” s obzirom na nesuglasice između dviju zemalja, napose u vezi s financiranjem izgradnje zida duž granice.

“Sve dok se Meksiko ne bude pravedno i s poštovanjem odnosio prema Sjedinjenim Državama, takav susret je uzaludan”, rekao je pred republikanskim zastupnicima u Kongresu okupljenim u Philadelphiji.

Pena Nieto je objavio na Twitteru da je obavijestio Bijelu kuću da neće sudjelovati na sastanku planiranom u utorak.

Rekavši da je otkazivanje susreta bilo zajednička odluka, Trump je još jednom istaknuo da američki narod neće platiti izgradnju zida. “To sam jasno rekao meksičkoj vladi”, dodao je.

Oštro kritizirajući ugovor o slobodnoj trgovini NAFTA između SAD-a, Meksika i Kanade, nazvao ga je “čistom katastrofom” za njegovu zemlju.

“Neću dopustiti da američki porezni obveznici ispaštaju zbog tog lošeg ugovora koji je davno trebalo izmijeniti”, kazao je.

Novi republikanski predsjednik je u srijedu potpisao izvršnu uredbu o početku izgradnje zida duž dugačke američko-meksičke granice, što je bilo zapaženije obećanje u njegovoj predizbornoj kampanji.

Komentiraj