Trojica osumnjičenika za napad u Sankt Peterburgu optužena za terorizam

EPA/ANATOLY MALTSEV

Rusko istražno povjerenstvo priopćilo je u četvrtak da je optužilo za terorizam trojicu osumnjičenika uhićenih nakon napada u podzemnoj željeznici u Sankt Peterburgu 3. travnja u kojemu je poginulo 15 osoba.

U okviru istrage o tom bombaškom napadu uhićeno je deset ljudi, podsjeća povjerenstvo u priopćenju.

“Trojica njih – Bahram Ergačov, Ibrahimžon Ermatov i Mahmadiusuf Mirzalimov – optuženi su za terorizam (…) i za ilegalno posjedovanje eksploziva i eksplozivnih naprava”, dodaje se u priopćenju.

Drugi osumnjičenici “bit će optuženi uskoro”, navodi isti izvor.

“Provodi se temeljita istraga o okolnostima napada”, navodi povjerenstvo.

Glavni osumnjičenik za napad 3. travnja Akbaržon Džalilov, 22-godišnjak iz Kirgistana, bivše sovjetske republike u srednjoj Aziji, kojega motivi nisu jasni, ubijen je u napadu.

Jedan od osumnjičenih za organiziranje napada Abror Azimov, također iz Kirgistana, i brat mu Akram, uhićeni su krajem travnja blizu Moskve i posjedovali su oružje. U pritvoru će biti do 3. lipnja.

U danima nakon napada u Moskvi i u Sankt Peterburgu uhićeno je i pritvoreno još osam njihovih suradnika, svi iz srednje Azije.

U napadu na podzemnu željeznicu 3. travnja u drugom po veličini ruskom gradu poginulo je 15 ljudi a desetci su ranjeni.

Odgovornost za napad preuzela je malo poznata skupina “Bataljun imama Šamila” povezan s Al Kaidom, navodi SITE, američki cenatar za praćenje džihadističkih mrežnih stranica.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner