International Medis Awards 2018

Tri hrvatska liječnika dobila priznanje na International Medis Awards 2018

Kazalište Narodnog pozorišta Sarajevo ugostilo je finaliste međunarodnoga natječaja International Medis Awards for Medical Research. Priznanja su tijekom pet godina postala sinonim za izvrsnost u zdravstvu, jer prepoznaju i nagrađuju najbolje liječnike i farmaceute srednje i jugoistočne Europe.

Čak tri pobjedničke nagrade ove godine odlaze u Hrvatsku – Ivanu Škegri, oftalmologu iz Kliničkog bolničkog centra Zagreb, dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med. iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu i doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med. iz Kliničkoga bolničkog centra Zagreb.

Ivan Škegro proglašen je pobjednikom u kategoriji oftalmologije. U svojem stručnom radu bavio se s istraživanjem kako vratiti vid pacijentima s transplantacijom leđne moždine kod kojih se mogu pojaviti teški problemi s vidom.

Ivan Škegro

Na terapijskome području ginekologije žiri je dodijelio priznanje ginekologu dr. Miri Šimunu Alebiću, dr. med., iz Rodilišta i poliklinike Podobnik u Zagrebu koji je proučavao neplodnost i istraživao kod kojih su pacijentica s neplodnošću do sada poznati markeri ovarijske rezerve nepouzdani i tako je stručnjacima za reprodukciju omogućio definiranje tih bolesnica te izbor najboljeg oblika liječenja.

Miro Šimun Alebić

U pedijatriji, koja je već pet godina najzastupljenije terapijsko područje na International Medis Awards, ovogodišnji naziv pobjednika pripada pedijatru doc. dr. Mariu Ćuku, dr. med. koji se u svom stručnom članku posvetio anhidrotičnoj ektodermalnoj displaziji, rijetkoj bolesti s imunološkom deficijencijom.

Za nagradu su ove godine konkurirali liječnici i farmaceuti koji su svoja izvrsna stručna dostignuća objavili u afirmiranim međunarodnim publikacijama s faktorom utjecaja 1.5. Na ovogodišnji međunarodni natječaj svojim inovativnim medicinskim projektima prijavilo se čak 156 liječnika i farmaceuta iz Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije u kategorijama intenzivne medicine i anesteziologije, gastroenterologije, ginekologije, reumatologije, neurologije, oftalmologije, pedijatrije, pulmologije, alergologije i farmacije.

Među prijavljenim istraživačkim radovima koji donose dijagnostičke metode i novosti u liječenju na devet terapijskih područja, međunarodni žiri pod vodstvom uglednoga slovenskog reumatologa prof. dr. Matije Tomšiča, dr. med., izabrao je 18 finalista.

“Međunarodni žiri International Medis Awards svake je godine polako pooštravao uvjete i trudio se uspostaviti transparentan izbor dobitnika nagrada. I to nam je stvarno uspjelo! Za svaki napredak u privatnom i poslovnom životu moramo podignuti ljestvicu i potruditi se preskočiti je. Ciljeve moramo, ako želimo napredak, postavljati sve više i više. Ova večer je dokaz da bez napornoga i ustrajnog istraživačkog rada nema dobre kliničke prakse. Dakle, ako želimo osigurati svojim pacijentima najbolju moguću obradu, također moramo biti uključeni u istraživački rad”, rekao je prof.dr. Matija Tomišić.

Inicijator međunarodnoga natječaja International Medis Awards je društvo Medis, u kojem su prije pet godina, povodom proslave za četvrtinu stoljeća postojanja, donijeli odluku da će poticati odlične pojedince koji svojim znanstveno-istraživačkim radom i kliničkom praksom pomiču granice do sada poznatoga u medicini i farmaciji.

Komentiraj