Tomislav Mužek dobio status nacionalnog prvaka Opere HNK

Hrvatsko narodno kazalište Zagreb

Tomislav Mužek, renomirani i nagrađivani operni umjetnik, odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 9. svibnja 2018. godine dobio je status nacionalnog prvaka Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Rođen 1976. u njemačkome Siegenu, Mužek je s najvišim ocjenama diplomirao solo pjevanje na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost 1999. u Beču. Lied i oratorij studirao je u razredu Roberta Holla, a usavršavao se kod Marianne Spiecker-Henke.

U sezoni 1999./2000. bio je angažiran u Bečkoj državnoj operi, gdje je kao najmlađi član solističkog ansambla nastupao u manjim ulogama, istodobno gostujući u Teatro Comunale u Bologni u zahtjevnoj solističkoj dionici u Petite Messe Solennelle Gioacchina Rossinija. Od 2000. godine, dvije sezone je neprekidno nastupao na sceni Gradskoga kazališta u Bremenu te kao vodeći lirski tenor ostvario niz zapaženih uloga. Na sceni zagrebačkoga Hrvatskog narodnog kazališta prvi je putnastupio 2001. kao Alfredo u Traviati Giuseppea Verdija. U razdoblju od 2003. do 2010. godine bio je angažiran kao prvak Opere splitskoga HNK.

Od rujna 2016. Tomislav Mužek je prvak Opere Hrvatskoga narodnog
kazališta u Zagrebu.

Komentiraj