Tomašević: “Umjesto skupog odvoženja infektivnog otpada u spalionice, uvest ćemo autoklaviranje”

Infektivni otpad ne treba zbrinjavati tako da se gradi spalionica ili da se plaća tvrtkama koje ga prevoze u spalionice, nego je rješenje autoklaviranje, kazao je za nacional.hr predizborni tim Tomislava Tomaševića, gradonačelničkog kandidata za Zagreb koalicije okupljene oko platforme Možemo, komentirajući aktualno gomilanje infektivnog otpada oko zagrebačkih bolnica koje je uzrokovala koronakriza.

‘Ministar Ćorić jednim potezom može riješiti izvanredno stanje sa zaraznim otpadom’

“Naše rješenje za medicinski infektivni otpad nije plaćanje za zbrinjavanje tvrtkama koje onda taj otpad transferiraju do spalionica, nego bilo kroz javna ulaganja ili javno privatna partnerstva, ulaganje u pogon u kojem će se autoklaviranjem postići da takav otpad postane neopasan, a onda, daljnjom obradom, iz tog otpada dobiti korisne sirovine kao što je metal i plastika koji se mogu plasirati na tržište”, napisao je Tomaševićev tim u pisanom odgovoru za nacional.hr.

Autoklaviranje je postupak sterilizacije na visokim temperaturama. “Ono što ostane nakon toga je inertni otpad koji se daljnjom obradom može koristiti u različite svrhe, poput ugradnje u beton, podloge za veste i slično. To je zero waste sustav za koji se zalažemo od početka – sustav koji ne uključuje spaljivanje i odlaganje otpada na odlagališta”.

Tomašević smatra da je upravljanje infektivnim otpadom već trebalo biti dio planova Ministarstva zdravstva. “Održivo i financijski isplativo gospodarenje infektivnim medicinskim otpadom, s obzirom na iznose koji se troše na njegovo zbrinjavanje – a troškovi će ubuduće rasti – već je trebalo biti dio plana za smanjenje troškova u zdravstvu Ministarstva zdravstva”, stoji u odgovoru.

“Međutim, kako je jedan dio bolnica u vlasništvu grada Zagreba, s Ministarstvom ili bez njega, to će napraviti nova gradska administracija na čelu s Tomislavom Tomaševićem. Takav način u konačnici će donositi dobit jer taj je model jeftiniji od transferiranja te vrste otpada u Austriju na spaljivanje ili izgradnje spalionice, čemu se protivimo, pa će i privatne klinike i ordinacije imati interes za zbrinjavanje tog otpada na taj način”.

“Naravno”, dodali su, “taj projekt može biti modularni i u prvoj fazi može se samo pokrenuti autoklaviranje kako taj otpad više ne bi bio infektivan”.

Komentiraj