Tajlanđani prihvatili sporni ustav

FaH

Tajlanđani su u nedjelju prihvatili sporni ustav koji je predložila vojna hunta, pokazuju rezultati na temelju 80 posto prebrojanih glasova.

Izborno povjerenstvo je objavilo da je 62 posto građana glasalo za, a 37,9 posto protiv novog ustava.

Rezultat referenduma otvara put općim izborima 2017., no sve buduće vlade morat će upravljati zemljom prema uvjetima hunte.

Kritičari, uključujući glavne političke stranke, ocijenili su da je ustav protudemokratski.

Sporni ustav bi vojnoj hunti koja je 2014. došla na vlast državnim udarom, omogućio kontrolu političkih procesa, čak i nakon izbora.

Vojska je teren za referendum pripremila sprječavajući svaku raspravu pod prijetnjom zatvora te uhićujući i pozivajući na red protivnike novog ustava.

Umjesto rasprave, izborno povjerenstvo, čija je objektivnost upitna, prije referenduma je dijelilo letke u kojima je isticalo buduću “sreću”, s fotografijama nasmiješene djece.

No, ono što službeni letci nisu otkrivali jest da se senat ubuduće neće birati, nego imenovati. To znači da će se nakon izbora parlament biti pod utjecajem gornjeg doma koji će kontrolirati generali.

Na Tajlandu, gdje svako malo izbijaju nasilni prosvjedi, velika nepoznanica je kako će reagirati Crvene košulje, moćan pokret pristaša bivšeg premijera Thaksina Shinawatre i njegove sestre Yingluck koji su vrlo popularni na sjeveru i na sjeveroistoku zemlje.

Komentiraj