Sve više svjedočanstava o seksualnim zlostavljanjima, u središtu je Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

Sve je više javnih svjedočanstava umjetnica iz Hrvatske i okolnih zemalja, koje progovaraju o seksualnim zlostavljanjima tijekom karijere. Kod nas najviše ispovijesti stiže s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin kazala je u Dnevniku HTV-a kako ima ažurne podatke i da se radi o 24 prijave: osam ih je potpisanih, 16 anonimnih.

Prijave se, kaže, odnose na sadašnje ili bivše zaposlenika kao i vanjske suradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.  Obuhvaćeno je razdoblje od kraja 1990. do 2019. godine. Manji dio prijava došao je od sadašnjih studentica ili studenta, a veći dio se odnosi na bivše studentice ili studente, koji su se ohrabrili istupiti. Većina prijavljenih profesora je između 50 i 55 godina starosti, rekla je dekanica Perković Gamulin.

Pritom je naglasila da su se zlostavljanja događala i izvan Akademije.

“Najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Iako je ponekad i bilo svjedoka”, rekla je i dodala: “Prijave se ne odnose na silovanja, ali neke će se moći klasificirati kao kaznena djela”

Budući da nije pravnica, pojasnila je, ona sama ne može raditi klasifikaciju samih zlostavljanja, ali je naglasila kako nije bilo riječi o činu silovanja. Pojedina djela spadaju u neke vrste bludnih radnji i uznemiravanja.

“U ovom trenutku nemam nikakvu potrebu razgovarati s tim ljudima, dok ne budem imala kompletne podatke. Dok uz pomoć Ureda pravobraniteljice ne prođemo tu klasifikaciju, dok ne vidimo što točno imamo, a onda ćemo pokrenuti procedure koje su predviđene našim Pravilnikom o radu. Pokrenut ćemo disciplinske postupke tamo gdje imamo temelj da ih pokrenemo. S nekim kolegama ćemo morati obaviti razgovore i prije svega utvrditi što se dogodilo, gdje smo pogriješili ili propustili pogledati što se događa. Odreditčemo na koji način to dalje spriječiti”, poručila je dekanica Akademije dramske umjetnosti Franka Perković Gamulin.

Neugodne situacije na prijamnom ispitu

Rekla je da je znala da postoje pojedinci koji su u stanju zlostavljati studente, ne samo u smislu seksualnog zlostavljanja, već u raznim drugim oblicima poniženja.

“Imala sam slučaj kao nastavnica, a ne dekanica, da je žrtva imala neugodnu situaciju na prijamnom ispitu. Razgovarali smo s kolegom otvoreno, dali do znanja da je to potpuno neprihvatljivo. Radi se o ponižavanju, a ne o seksualnom zlostavljanju”, dodala je.

Tada nije došlo do disciplinskog postupka jer nije bilo prijave žrtve. Što se tiče ovih prijava, vjeruje da će DORH postupiti vrlo ozbiljno, poručila je Perković Gamulin.

Komentiraj