Sutra počinje Festival Miroslav Krleža: U fokusu Krležin Zagreb, stvarni i imaginarni

Usprkos svim nedaćama i potresu koji je ugrozio prostor ambijentalnog teatra na Gvozdu, od 2. do 7. srpnja održat će se deveto izdanje Festivala Miroslav Krleža, čiji je inicijator, autor i ravnatelj krležijanac Goran Matović, i to u atriju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Kako su istaknuli organizatori u najavi, u fokusu ovogodišnjeg programa je Krležin Zagreb, stvarni i imaginarni. “Izmjestiti Krležu iz Zagreba nemoguće je kao što je nemoguće Pirandellu oduzeti Siciliju, Kafki Prag, Babelju Odesu, a Dostojevskom Petrograd. Ukusi se mijenjaju, idoli stare, mode su sve hirovitije, a ipak svi mi imamo svoju prijestolnicu bola. Naša je ranjeni Zagreb”, ističu organizatori.

Ovogodišnji partner Festivala Miroslav Krleža je Gradsko dramsko kazalište Gavella, čija je zgrada stradala u snažnom potresu 22. ožujka, a njihovi će se umjetnici priključiti u naslovima ovogodišnjeg festivala.

Deveto izdanje Festivala Miroslav Krleža otvara Rade Šerbedžija, koji sudjeluje u programu ‘Sjećanja Krležinih suvremenika’ i izvodi svoj autorski projekt ‘Moj obračun s njima’. Program se nastavlja monološkom freskom ‘Na rubu pameti’ u interpretaciji Dragana Despota i monodramom ‘Bobočka’ u izvedbi Ecije Ojdanić.

Na ovogodišnjem festivalu HNK Varaždin sudjeluje s dramom ‘Maskerata’ u režiji Ivana Planinića, dok HNK Mostar predstavu ‘Kraljevo’ (redatelj Ivan Leo Lemo) izvodi u svom gradu, čime započinje širenje festivalskog prostora. Posjetitelji će u završnom događanju pogledati ‘Djetinjstva u Agramu’ prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić, a ta je predstava realizirana u koprodukciji s Gradskim dramskim kazalištem Gavella.

Zanimljivih događaja biti će i u popratnom festivalskom programu. Održat će se promocija reprinta Krležine knjige ‘Tri kavalira gospodjice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna’ iz 1920. (ustvari objavljene 1922. godine); Snješka Knežević autorica je performansa ‘Zagreb Kamila Emeričkog’, a Boris Svrtan uz podršku glumaca Gavelle prema vlastitom izboru čitat će fragmente iz ‘Zastava’.

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici bit će održana izložba Krležinih rukopisa, a u sklopu programa su i izložba ‘Dijalozi – Josip Vaništa/Miroslav Krleža’, uz suradnju Moderne galerije, susret ‘Krleža na talijanskom’, uz sudjelovanje Silvija Ferrarija i Silvija Ziliotta, a u programu ‘Sjećanja Krležinih suvremenika’ nastupit će Zlatko Vitez.

Festival završava 7. srpnja u 7 sati ujutro, u vrijeme Krležina rođenja, i to tradiionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom ‘Doručak kod Krleže’.

“Miroslav Krleža vrlo je bitan kao kroničar korektivne historiografije dvokatnoga Zagreba, Hrvatske i Evrope. Naši programi do sada su potvrdili da je riječ o živom autoru koji postavlja ogledalo drami ljudske gluposti suvremenoga svijeta (s podjelama na dihotomije svih vrsta), a mi i dalje očekujemo daleko odlučniju podršku jer gotovo gerilski već devetu godinu zaredom gradimo Krležin živi ambijentalni teatar”, zaključuju organizatori.

UOČI FESTIVALA MIROSLAVA KRLEŽE: SENKA BULIĆ: ‘Nezavisna kulturna scena teško će opstati zbog koronavirusa’

Komentiraj