Susjedi uvode oštre mjere na adventskim sajmovima: Zbranjenili posluživanje hrane i pića

Posluživanje hrane i pića na štandovima na otvorenom na adventskim sajmovima u Sloveniji od subote je zabranjeno, objavila je u petak vlada u Ljubljani.

Vlada je tako prihvatila prigovor epidemiologa da prijašnji epidemiološki okvir za takva događanja, određen prije tjedan dana,  predstavlja rizik za širenje epidemije.

Prijašnja je odluka dopuštala posluživanje hrane i pića, uz uvjet da posjetitelji nose maske i da ugostiteljski  prostor na tim sajmovima bude ograđen, s jasno odvojenim ulazom i izlazom, kako bi se moglo kontrolirati ispunjavaju li posjetitelji propisane uvjete.

To je sada promijenjeno jer su epidemiolozi tvrdili kako je prodaja hrane i pića na štandovima rizična jer se tamo okuplja mnogo ljudi, pa će biti dopuštena samo prodaja pečenih kestena.

Na novu odluku vrlo su negativno reagirali ugostitelji, tužeći se da ne znaju tko će im pokriti troškove jer su u skladu s prijašnjom odlukom vlade već nabavili velike količine potrebne robe, a neki angažirali i dodatne radnike, kako bi mogli zadovoljiti očekivani promet.

Slovenska vlada ogradila se u petak i od zamisli da se necijepljenim osobama koje završe u bolnici zbog  covida-19 naplati dio troškova liječenja, što je kao zanimljiv i “pošten” prijedlog ovih dana ocijenila glavna infektologinja Bojana Beović.

Ministarstvo zdravstva navelo je u priopćenju za javnost da takav prijedlog nije ni bio razmatran na stručnom savjetu vlade za covid-19, da je bez pravnog utemeljenja i da je moralno dvojben.

Epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladin znanstveni savjet vlade kazala je da smatra kako naplaćivati liječenje samo onima koji nisu cijepljeni ne bi bilo pravedno, te rekla da je sklonija grčko modelu poticanja cijepljenja.

Grčka je odlučila da će stariji od 60 godina do 16. siječnja 2022.  morati primiti barem jednu dozu cjepiva ili im prijeti globa od sto eura svaki mjesec, sve dok se ne cijepe.

Komentiraj