Gadgeti
Decoration icon

chatgpt

Superzvijezda Silicijske doline dobio otkaz u OpenAI-u, već ima novi posao

Autor:

epa10954732 OpenAI CEO Sam Altman (L) listens to British Prime Minister Rishi Sunak (C) ahead of a plenary session on day two of the AI Safety Summit 2023 at Bletchley Park, Milton Keynes, Britain, 02 November 2023. The summit, organised by the UK Government, considers the risks of AI and how they can be mitigated through internationally coordinated action, and is running from 01 to 02 November 2023.  EPA/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

EPA/CHRIS J. RATCLIFFE / POOL

Sam Altman, suosnivač i donedavni prvi čovjek start-upa OpenAi, radit će za Microsoft, objavljeno je u ponedjeljak, tri dana pošto je superzvijezda iz Silicijske doline smijenjena s dužnosti izvršnog direktora.

Sam Altman i Greg Brockman, suosnivači OpenAI “pridružit će se kolegama u Microsoftu i vodit će novu ekipu za istraživanje AI”, napisao je vlasnik američkog tehnološkog diva Satya Nadella na platformi X (bivši Twitter).

OpenAI je start-up koji je razvio ChatGPT, alat umjetne inteligencije (AI).

“Misija se nastavlja”, reagirao je Sam Altman (38), na društvenoj mreži X.

Microsoft je uložio više milijarda dolara u OpenAI i ugradio je tu tehnologiju u vlastite proizvode, kao što je pretraživač Bing.

Upravni odbor OpenAI iznenadio je u petak sve kada je objavio otkaz superzvijezdi Silicijske doline, a kao razlog naveo da Altman nije bio “dosljedno iskren u svojim komunikacijama” pa su izgubili povjerenje u njegove sposobnosti da upravlja tvrtkom.

Nakon otkaza Altmanu više ljudi na vodećim dužnostima u OpenAI najavilo je odlazak, a među njima i Greg Brockman.

Prva verzija ChatGPT pokrenuta je 30. studenoga 2022. čime je počela utrka u Umjetnoj inteligenciji.

Previranja na vrhu OpenAI-ja

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije “uvijek bio iskren u komunikaciji”, otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

U ponedjeljak dužnost izvršnog direktora povjerena je, također privremeno, nekadašnjem šefu Twitcha Emmettu Shearu.

Altman je jedan osnivača OpenAI-ja koji je svjetskoj javnosti prije nešto manje od godinu dana predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim sektoru pa je njegova smjena izazvala val reakcija.

On je moj heroj, rekao je bivši izvršni direktor Googlea Eric Schmidt, i “zauvijek je promijenio naš (…) svijet”.

U ponedjeljak izvršni direktor Microsofta Satya Nadella objavio na X-u dolazak Altmana i njegovog kolege Grega Brockmana, koji je nakon Altmanove smjene podnio ostavku, na čelo novog Microsoftovog istraživačkog tima za umjetnu inteligenciju.

Mediji su izvijestili da bi Altmanova smjena mogla naškoditi prodaji OpenAI-jevih dionica u vrijednosti 86 milijardi dolara i izazvati nezadovoljstvo dioničara, uključujući Microsoft.

Microsoft je partner OpenAI i to se neće promijeniti, poručio je Nadella u ponedjeljak. Softverski div u aplikacijama koristi OpenAI tehnologiju.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.