OpenAI je angažirao vojsku podizvođača kako bi osnovno kodiranje kompjutorskih programa učinili zastarjelim

Autor:

Andrea di Santis, Unsplash

OpenAI, tvrtka koja stoji iza chatbota ChatGPT, povećala je zapošljavanje širom svijeta, dovodeći otprilike 1000 nerezidentnih izvođača u posljednjih šest mjeseci u regijama poput Latinske Amerike i Istočne Europe, prema ljudima upoznatim s temom.

Oko 60% izvođača bilo je angažirano da rade ono što se zove “označavanje podataka” – stvaranje golemih skupova slika, audio isječaka i drugih informacija koje se zatim mogu koristiti za treniranje alata umjetne inteligencije ili autonomnih vozila.

Ostalih 40% su računalni programeri koji stvaraju podatke za OpenAI modele kako bi naučili zadatke softverskog inženjeringa. OpenAI-jev postojeći proizvod Codex, lansiran u kolovozu 2021., dizajniran je za prevođenje prirodnog jezika u kod.

“Dobro etablirana tvrtka, koja je odlučna pružiti AI tehnologiju svjetske klase kako bi svijet učinila boljim i učinkovitijim mjestom, traži Python Developera”, glasi jedan OpenAI popis poslova na španjolskom koji je objavio outsourcing agencija.

Prethodno je OpenAI obučavao svoje modele na kodu preuzetom s GitHuba, repozitorija u vlasništvu njegovog najvećeg investitora, Microsofta, koji je prošli tjedan potvrdio više milijardi dolara u novom financiranju. No u ovom slučaju čini se da OpenAI gradi skup podataka koji uključuje ne samo linije koda, već i ljudska objašnjenja iza njih napisana prirodnim jezikom.

Programer softvera u Južnoj Americi koji je završio petosatni neplaćeni test kodiranja za OpenAI rekao je  da je zamoljen da se pozabavi nizom dvodijelnih zadataka. Najprije je dobio problem s kodiranjem i zamoljen da objasni na engleskom kako bi mu pristupio. Zatim je programer zamoljen da ponudi rješenje. Ako je pronašao grešku, OpenAI mu je rekao da detaljno opiše u čemu je problem i kako ga treba ispraviti, umjesto da ga jednostavno popravi.

“Oni najvjerojatnije žele nahraniti ovaj model vrlo specifičnom vrstom podataka za obuku, gdje čovjek daje korak po korak raspored svog procesa razmišljanja”, rekao je programer koji je tražio da ostane anoniman kako bi izbjegao ugrožavanje budućeg posla, jer ga OpenAI  još nije zaposlio niti odbio.

Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja, nedavno je procijenio da tvrtka zapošljava 375 ljudi, što je mali broj u usporedbi s tisućama zaposlenika u tehnološkim divovima poput Googlea i Facebooka koji rade na umjetnoj inteligenciji. “Znam da se ne bih trebao hvaliti OpenAI-jem”, tweetao je, hvaleći kompanijsku “gustoću talenata”.

Sa stotinama programera koji ulažu zajedničke napore da “nauče” modele kako pisati osnovni kod, tehnologija koja stoji iza ChatGPT-a mogla bi biti usmjerena prema novoj vrsti razvoja softvera jednako transformativnoj za taj sektor kao što je teška oprema bila za građevinsku industriju.

OpenAI-jeva Codex tehnologija već se koristi u Microsoftovom GitHubu za pokretanje značajke pod nazivom “Copilot”, koja u biti automatski dovršava linije koda za programere.

Na temelju posla koji rade ugovorni programeri OpenAI-ja, Copilot će postati sličniji autopilotu, eliminirajući dio rada napamet koji je uključen u pisanje koda i naposljetku potpuno eliminirajući neke poslove kodiranja.

Rukovoditelji iz Silicijske doline zamišljaju proizvode koji kreativnim ljudima s malo ili nimalo iskustva u programiranju omogućuju izradu svega, od web stranica do videoigara, jednostavnim opisivanjem svojih vizija algoritmu umjetne inteligencije.

“Najpopularniji novi programski jezik je engleski”, tvitao je Andrej Karpathy, bivši šef AI-a za Teslu.

Izvođači koje OpenAI i druge tvrtke angažiraju diljem svijeta obično nisu diplomirani informatičari niti imaju napredno znanje kodiranja. Njihova vještina je pisanje vrste osnovnog koda za koji se OpenAI nada da će jednog dana automatizirati, piše Semafor.

Dobre vijesti za ove izvođače: unatoč obećavajućim ranim rezultatima, još uvijek postoji velika vjerojatnost da će OpenAI naići na glavne prepreke u svojim nastojanjima da automatizira kodiranje, kao što se obično događa u razvoju umjetne inteligencije. Na primjer, samovozeći automobili pojavili su se neizbježni 2013. Danas se čine kao daleka mogućnost.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.