Elon Musk poručuje sa samita: “Umjetna inteligencija je rizik za čovječanstvo”

Autor:

Photo: YouTube/Telegraph/Screenshot

Milijarder Elon Musk rekao je da umjetna inteligencija i dalje “predstavlja rizik”, dok boravi sa svjetskim čelnicima i tehnološkim šefovima na samitu ‘AI Safety’, koji se bavi ključnom temom današnjice – je li umjetna inteligencija sigurna i hoće li postati prijetnja čovječanstvu.

Velika Britanija, podsjetimo, okupila je vlade, akademsku zajednicu i moćne tvrtke kako bi raspravljali o tome kako obuzdati rizike tehnologije. U srijedu su objavili Deklaraciju iz Bletchleyja, kako bi se potaknuli globalni napori za suradnju na području sigurnosti umjetne inteligencije.

Deklaraciju potpisuje ukupno 28 zemalja, a objavljena je na dan otvaranja samita koji se održava u Bletchley Parku, mjestu u Milton Keynesu, u kojem je matematičar Alan Turing razbio vojnu šifru uređaja Enigme nacističke Njemačke.

Samit je, inače, zamisao premijera Rishija Sunaka koji želi da Britanija postane posrednik između gospodarskih blokova Sjedinjenih Država, Kine i Europske unije.

Impresivan popis gostiju

Na popisu sto gostiju našli su se svjetski lideri, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris i drugi, tehnološki šefovi Elon Musk, vlasnik ChatGPT-a Sam Altman, Demis Hassabis iz Google DeepMinda te brojni akademici.

Vlasnik SpaceX-a i Tesle Elon Musk već neko vrijeme otvoreno govori o opasnostima koje predstavlja umjetna inteligencija, a ranije ove godine upozorio je da bi to čak moglo dovesti do “uništenja civilizacije”.

Na pitanje novinara Sky Newsa na ovom samitu misli li još uvijek da je umjetna inteligencija “prijetnja čovječanstvu”, Musk je odgovorio: “I dalje je rizik.”

Tijekom dana Elon Musk će se pridružiti Rishiju Sunaku za live chat na X-u (bivši Twitter).

Obojica su inače govorila o sličnim distopijskim prijetnjama koje predstavlja umjetna inteligencija, kao što su teroristi koji razvijaju biološko oružje ili čovječanstvo koje potpuno gubi kontrolu nad tehnologijom.

Musk je ipak puno glasniji u vezi s regulacijom umjetne inteligencije, još u rujnu je američkom Kongresu rekao da postoji “ogroman konsenzus” za stroge regulacije.

Rishi Sunak je, s druge strane, izrazio oprez, rekavši da bi previše nadzora ugušilo inovacije.


Što stoji u Deklaraciji?

“Deklaracijom se ispunjavaju ključni ciljevi samita u uspostavljanju zajedničkog dogovora i odgovornosti o rizicima, prilikama i nastavku procesa međunarodne suradnje na sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije”, navedeno je.

Usvojena deklaracija poziva na transparentnost i odgovornost aktera koji razvijaju najnapredniju AI tehnologiju.

Postavila je dvosmjernu agendu: prepoznavanje rizika i izgradnju znanstvenog razumijevanja.

Velike političke sile zasigurno najviše zanima kako spriječiti korištenje umjetne inteligencije za širenje dezinformacija tijekom izbora te korištenja tehnologije u ratovanju, rekao je ranije, anonimno, jedan britanski vladin dužnosnik.

 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.