Sumnjate na zarazu novim sojem? Ovo su simptomi covida koje ćete vrlo vjerojatno prvo osjetiti

Pojava novog soja virusa je uzrokovala probleme diljem svijeta, pa iako znanstvenici aktivno rade na priučavanju virusa, važno je da ostanemo svjesni rizika koji nam donosi i da se informiramo o simptomima bolesti. Skoro svi nedavno prijavljeni slučajevi bolesti su posljedica jako zaraznog delta soja, a čini se da se simptomi između njih i malo razlikuju.

Simptomi infekcije deltom se razlikuju ovisno jeste li cijepljeni

Stručnjaci kažu kako se simptomi mogu razlikovati ovisno o tome jeste li cijepljeni. A upravo se ovi simptomi najčešće javljaju cijepljenih s dvije doze:

– glavobolja

– bol u grlu

– curenje nosa

– temperatura

– kašalj

Uspoređuju se sa simptomima prehlade i obično su blagi. Ako ste se cijepili, simptomi su slični prvim varijantama virusa, kašalj može biti uporan, ali i glavobolja i curenje nosa.

Drugi uobičajeni simptomi prema Centru za prevenciju i kontrolu bolesti uključuju (CDC):

– temperaturu

– kašalj

– kratkoću daha

– umor

– bol u tijelu

– gubitak mirisa i okusa

– bolno grlo

– zatvor

– mučnina

– povraćanje

– proljev

Ako imate bilo kakve simptome koji nisu uobičajeni, dobra je ideja da se odmah testirate, čak i ako ste cijepljeni, i ostanete u kući.

Asimptomatski slučajevi

Jedan od ranih simptoma bolesti je i dalje isti. „Kao i s drugim varijantama, čini se da je najčešći simptom, javio se na početku ili tijekom bolesti, a posebno kod mladih i zdravih ljudi – a to je da simptoma nema“, ističe Kren Jubanyik, profesorica medicine na sveučilištu Yale te dodaje kako je to tajna širenja virusa: mnogi su asimptomatični i ne testiraju se pa ne znaju da bolest imaju i tako ju šire dalje, prenosi Ordinacija.hr.

“Imamo oko 65 milijuna Amerikanaca koji su se mogli cijepiti ali nisu, pa ima još puno onih na koje virus može jako utjecati. Isto se primjećuje i u ostatku svijeta – nije dovoljno osoba cijepljeno i tamo je pandemija u punoj snazi. Upravo radi te činjenice je jasno da imamo puno utjecaja na zaštitu svog zdravlja u ovom trenutku. Zabrinut sam upravo zbog toga što nije nedovoljno osoba cijepljeno a svi oni se mogu zaraziti, a zato možemo očekivati veliki broj novih slučajeva ove zime, što ne bi bio slučaj da su svi cijepljeni“, dodaje stručnjak za viruse Michael Osterholm.

Kako se zaštititi

Pratite sva uputstva koja daju stručnjaci i pomozite da pandemiji stanemo na kraj, a uz to cijepite se što prije ako već niste. Nosite maske, izbjegavajte gužve i zatvorene prostore te perite ruke što češće. Zaštitite svoj život ali i život drugih.

Komentiraj