epa

Suđenje Sirijcu koji je napao Židove u Berlinu

U Berlinu je u utorak započeo proces protiv 19-godišnjeg sirijskog izbjeglice zbog napada s antisemitskom (foto ilustracija) pozadinom na dvojicu mladića u travnju ove godine.

Radi se o napadu koji je diljem Njemačke i Europe potaknuo raspravu o porastu antisemitizma u Europi i Njemačkoj, što se povezuje s dolaskom velikog broja muslimanskih izbjeglica.

Opruženom se predbacuje da je vrijeđao i fizički napao dvojicu mladića u berlinskoj četvrti Prenzlauer Berg samo zato jer su nosili kipe, tradicionalna židovska pokrivala za glavu. Jedan od dvojice napadnutih Izraelaca je tom prilikom lakše ozlijeđen.

Jedan od napadnutih je čitav napad snimao mobitelom, a snimka napada se brzo proširila internetom i razvila burnu raspravu.

Optuženi se prvog dana suđenja branio tvrdnjom da je u vrijeme napada bio pod utjecajam droga i „vrlo umoran“ te je odbacio bilo kakvu antisemitsku pozadinu.

„Je na mrzim ni Židove ni kršćane ni bilo koga drugoga. Da zaista mrzim Židove, otišao bih u Palestinu a ne u Njemačku“, rekao je 19-godišnji sirijski izbjeglica i dodao kako dosad nikada prema nikom nije bio nasilan.

Državno tužiteljstvo je međutim iznijelo podatke o tomu da je optuženi već dosad bio umiješan u tučnjave i da se protiv njega vodi istraga zbog nanošenja težih tjelesnih ozljeda.

Žrtva je opovrgla navode optuženog koji je tvrdio da je napao 21-godišnje mladiće zato jer su ga prije toga provocirali i vrijeđali. Žrtva, koji je državljanin Izraela ali nije židovske vjere, opisao je kako se nakon toga više ne osjeća u, inače mirnoj, berlinskoj četvrti.

Presuda se očekuje u ponedjeljak a zasad još nije poznato hoće li optuženom pbiti presuđeno kao punoljetnoj osobi.

U Njemačkoj se, pogotovo među mladima, bilježi sve veći broj kaznenih djela s antisemitskom pozadinom.

Komentiraj