Subversive Festival: Novi film Hong Sang-sooa “Spisateljičin film”

Dan uoči dodjele nagrada Wild Dreamer i proglašenja najboljih filmova igrane i dokumentarne konkurencije ovogodišnjeg Subversive Film Festivala u subotu se nastavljaju festivalske projekcije, počevši od  novog uratka “korejskog Rohmera“ Hong Sang-sooa “Spisateljičin film”.

Kako se napominje u najavi, to je posveta, ljubavno pismo glumačkom zanatu, koje uokviruju minimalistička, monokromatska forma i iskreni razgovori “impregnirani hranom i alkoholom”.

“Rezultat je ljupka meditacija o prolasku vremena, umjetničkoj blokadi, ljepoti slučajnih susreta i važnosti autentičnosti u često neiskrenom svijetu filma”, dodaje se.

Program u Tuškancu nastavlja se u 19,15 sati uz debitanski film ruske redateljice Marusje Siroječovskaje “Kako spasiti mrtvog prijatelja” o sucidalnim milenijalcima s moskovske periferije. Film je nagrađen na festivalu Visions du Réel, a paralelno s hrvatskom premijerom na Subversiveu bit će prikazan i u Cannesu.

Finale programa u Tuškancu projekcija je novog filma renomirane francuske sineastice Claire Denis “Obje strane oštrice” o pandemijskom ljubavnom trokutu u kojem glume Juliette Binoche, Vincent Lindon i Grégoire Colin i za kojeg je u Berlinu nagrađena Srebrnim medvjedom za režiju.

U Dokukinu KIC subotnji program počinje u 16,30 sati uz projekciju dokumentarca “Zlatna zora: javna stvar” koji postavlja pitanja o tome kako djelovati protiv nacizma, fašizma i ekstremne desnice.

Na istom mjestu u 19 sati nastavlja se retrospektiva Cecilije Mangini uz film “Svijet u kadrovima” u kojem Paolo Pisanelli snima Ceciliju koja se osvrće na svoje cjeloživotno bavljenje fotografijom. Taj posthumni film isprepliće slike iz prošlosti sa slikama iz sadašnjosti.

Nakon projekcije razgovarat ćemo s Paolom Pisanellijem, suredateljem filma, te filmologinjom Dalilom Missero, autoricom knjige “Women, Feminism and Italian Cinema”.

U 21 sat slijedi igrani film “Torta na nebu” koji je režirao Lino Del Fra, suprug i suradnik Cecilije Mangini, dok je ona autorica scenarija, a opisuje se kao “nadrealistična farsa koja preispituje kako se različite društvene skupine ponašaju kada NLO sleti na Zemlju”.

Komentiraj