Studija: Kadulja poboljšava radno pamćenje

Mješavina ekstrakta i esencijalnog ulja kadulje može značajno poboljšati kognitivnu izvedbu, pokazali su rezultati nove randomizirane kontrolirane studije, prenosi portal vitamini.hr

Obitelj biljaka Lamiaceae uključuje psihoaktivno bilje poput ružmarina, matičnjaka, peperminta i kadulje, za koje je dokazano kako posjeduju velik udio fenolnih kiselina i polifenola. Ekstrakti iz ove porodice biljaka često dijele zajedničke mehanizme djelovanja važne za funkciju mozga.

Rezultati nedavno provedene studije u kojoj je sudjelovalo 94 osoba, žena i muškaraca prosječne dobi 43,9 godina, pokazali su snažne akutne učinke na energiju i raspoloženje koji se mogu postići uzimanjem mješavine fenola i terpena u obliku dodatka prehrani. U studiji su  znanstvenici  nastojali otkriti može li uzimanje mješavine ekstrakta ljekovite kadulje i esencijalnog ulja španjolske kadulje pozitivno djelovati na pamćenje kod zdravih odraslih osoba.

Ispitanicima je određeno uzimanje 600 mg mješavine ekstrakta i esencijalnog ulja kadulje dnevno ili placeba tijekom jednog mjeseca. Analizirani su parametri poput točnosti i brzine pozornosti, radnog i epizodnog pamćenja te brzine pamćenja.

Rezultati su pokazali jasne, kumulativne dobrobiti kadulje za pojedinačne kognitivne zadatke, kao i smanjenje prirodnog pada u kognitivnim sposobnostima, s izoliranim učincima na kognitivne domene točnosti i radnog pamćenja.

Znanstvenici su primijetili kako su najznačajniji učinci kadulje zabilježeni 29. dana studije, sugerirajući kumulativni učinak. Napomenuli su kako je 69% ispitanika u interventnoj skupini subjektivno otkrilo da pripadaju aktivnoj interventnoj skupini. To je bila posljedica percepcije biljnog okusa tijekom refluksa, što je teoretski moglo dovesti do placebo učinka. Međutim, autori studije navode kako su neki od ispitanika identificirali promjenu mentalnih sposobnosti, što bi ukazivalo na akutni učinak. Znanstvenici smatraju kako bi se buduća ispitivanja trebala usmjeriti na raščlanjivanje učinaka na radno i prostorno pamćenje kod ispitanika s produljenim vremenskim trajanjem uzimanja dodatka prehrani.

Komentiraj