STROŽE GRANIČNE KONTROLE Prosvjednici i policija sukobili se na talijansko-austrijskoj granici

Policija je upotrijebila suzavac i pendreke protiv prosvjednika koji su u nedjelju demonstrirali zbog uvođenja strožih kontrola na granici između Austrije i Italije.

Austrija je rasporedila oko 300 policajaca na Brenneru, planinskom prijelazu između dviju zemalja dok je oko 250 uglavnom Talijana prosvjedovalo protiv plana Beča, rekao je policijski glasnogovornik.

EPA/JAN HETFLEISCH
EPA/JAN HETFLEISCH

Austrijska vlada planira na Brenneru postaviti ogradu i kontrolne točke.

Beč je upozorio Rim da će uvesti strože granične kontrole ako se migrantske rute preusmjere prema Italiji, a talijanske vlasti ne uspiju zaustaviti izbjeglice na putu prema Austriji.

Taj je plan izazvao uzbunu u Italiji jer bi mogao omesti promet na planiniskom prijelazu koji je dio jednog od najvažnijih cestovnih i željezničkih pravaca u Europi.

Osim toga, Brenner je simbolički važan jer povezuje austrijsku pokrajinu Tirol s talijanskim Južnim Tirolom u kojem se govori njemački jezik.

Novi austrijski ministar unutarnjih opslova Wolfgang Sobotka rekao je u subotu da će o tome razgovarati s talijanskim vlastima, ali je istovremeno upozorio da će “ograda biti postavljena ako Italija ne poduzme određene mjere”.

Komentiraj