OD GLAVE DO PETE Znate li koja vježba snižava krvni tlak, čuva mozak, oblikuje stražnjicu i jača bedra?

Autor:

Pexels

Sjedilački način života jednako je štetan kao i pušenje. Loše utječe na cjelokupno zdravlje, povećavajući rizik od brojnih bolesti među kojima je, možda će vas iznenaditi, i demencija. Na sreću, tjelovježba će neutralizirati neke od negativnih učinaka sjedenja, a nova istraživanja pokazuju da može pomoći i mozgu.

Studija, objavljena u časopisu Journal of Applied Physiology, otkrila je da samo jedna minuta čučnjeva, povremeno, tijekom duljeg razdoblja sjedenja, pomaže mozgu ostati vitalnim.

Znanstvenici su testirali učinke vježbe na skupini mladih odraslih osoba koji su sjedili bez prekida tri sata, a zatim sjedili tri sata i izvodili čučnjeve svakih 20 minuta.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MALIN MALLE (@malinmallejansson)

Mjeren im je krvni tlak, broj otkucaja srca i protok krvi kroz karotidnu arteriju u intervalima: 10 minuta, jedan sat, dva sata i tri sata.

Nakon toga podvrgnuti su kognitivnim testovima koje su mahom bolje riješili nakon perioda sjedenja isprekidanog čučnjevima. Osim što su imali veću koncentraciju, bili su i manje fizički i psihički umorni.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine pokazalo je da izometričke vježbe, poput zidnog čučnja, mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka učinkovitije od bilo kojeg drugog vježbanja, uključujući aerobnu aktivnost, trening s utezima ili intervalne vježbe visokog intenziteta.

 

Čučnjeve možemo raditi bilo gdje, no bitno ih je pravilno izvoditi kako se ne bismo ozlijedili. Važno je paziti da, kada idete u čučanj, koljena ne prelaze zamišljenu liniju vertikalno postavljenu od nožnih prstiju. S čučnjevima, kao i sa svakom drugom vježbom, krenite postepeno.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.