Vježbanje nakon 40-te: Vrijeme je da izgradite mišiće

Autor:

Pixabay

Izgradnja mišića ženama iznad 40-te trebala bi biti jedan od važnijih ciljeva vježbanja. S godinama dolazi do prirodnog gubitka mišićne mase, što dovodi do usporavanja metabolizma, a to pak do toga da se i od “zraka” debljamo. Drugim riječima, jedemo manje, nego dosad, a vaga pokazuje sve više i više, nagomilane kilograme puno je teže skinuti, nego prije.

Bazalni metabolizam predstavlja energetsku potrošnju tijela u mirovanju, odnosno potrošnju energije koja je potrebna za održavanje osnovnih funkcija poput disanja, održavanja tjelesne temperature, rada srca i drugih vitalnih organa. Mišići troše više energije u mirovanju, nego masno tkivo. Što je veći postotak mišićne mase, to će bazalni metabolizam viši.

Vježbe snage bitne su kako bi bazalni metabolizam funkcionirao kao i dosad, odnosno kako se još ne bi počeo usporavati. Što je više mišića u tijelu to je i on aktivniji. Više se sagorijevaju masnoće u organizmu pa u konačnici, lakše održavamo željenu kilažu.

Nikada nije kasno početi s vježbanjem, a ukoliko su 40-te godine u kojima ste odlučili s riječi prijeći na djela, predlažemo vam da tjelovježba bude umjerena, raznolika, svakodnevna te da vježbe snage radite svaki drugi dan.

Otprilike ovako bi trebala izgledati fitness rutina početnice:

-umjerena aerobna aktivnost 30 minuta dnevno (100 koraka u minuti)

-vježbe snage tri puta tjedno, jačanje mišića svih većih mišićnih skupina

-vježbe ravnoteže najmanje dva dana u tjednu

Kao i u svemu, i u vježbanju je najvažniji kontinuitet pa koncipirajte treninge tako da vam budu zanimljivi, ukoliko planirate ići u teretanu neka vam bude što bliže kući kako se ništa ne bi ispriječilo između vas i sprave te uvijek slušajte svoje tijelo. Ne forsirajte i ne pretjerujte kako se ne biste ozlijedili. 

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.