Stravičan sudar zrakoplova na pisti u Tokiju: Što se dogodilo?

Autor:

epa11053443 Firefighters work to extinguish a fire on a Japan Airline (JAL) passenger plane on the tarmac at Haneda Airport in Tokyo, Japan, 02 January 2024, after its landing. The JAL airplane reportedly collided with a Japan Coast Guard plane as it landed. All 379 people on the JAL plane, including 367 passengers and 12 crew members, have been safely evacuated, according to JAL. According to the Metropolitan Police Department, five of the six crew on board the Japan Coast Guard aircraft, excluding the captain, were confirmed dead. The coast guard aircraft was due to deliver aid to areas hit by the earthquake.  EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/

EPA/JIJI PRESS

Dok vatrogasci i spasilačke ekipe rade na terenu nakon ogromnog požara u zrakoplovu u tokijskoj zračnoj luci Haneda u Japanu, istražitelji iza kulisa pokušat će složiti kako se to dogodilo.

Uhvaćen u dramatičnoj snimci s mjesta događaja, može se vidjeti kako zrakoplov Japan Airlinesa bukti u plamenu i kreće duž piste u gorućem paklu nakon sudara sa zrakoplovom obalne straže.

Zrakoplovna nesreća u Tokiju – ažuriranja uživo

Japan je već pogodila tragedija nakon potresa na Novu godinu, s desecima mrtvih i upozorenjima na naknadne potrese. Haneda je jedna od najprometnijih zračnih luka u Japanu i mnogi ljudi putuju tijekom novogodišnjih praznika. Dok detalji s mjesta događaja i dalje izlaze na vidjelo, evo svega što do sada znamo o sudaru zrakoplova.

Koji su avioni bili uključeni?

Let 516 domaćeg Japan Airlinesa, Airbus A350, poletio je iz zračne luke Shin Chitose na sjevernom otoku Hokkaido, do zračne luke Haneda u Tokiju na glavnom otoku Honshu. Prevozio je 379 ljudi, uključujući i posadu.

 

U sudaru je sudjelovao i zrakoplov obalne straže MA722, De Havilland Canada DHC-8-315Q MPA – poznat i kao Bombardier Dash-8 – u kojem je bilo šest osoba, uključujući pilota.

U vrijeme sudara, koji se dogodio u 17:47 po lokalnom vremenu, spremao se letjeti u lučki grad Niigata kako bi isporučio pomoć onima koji su bili pogođeni potresom.

Pilot i konzultant za zrakoplovstvo Tim Atkinson kaže da je Bombardier Dash-8 obično zrakoplov za kratke relacije s oko 50 do 80 sjedala. Oni “nisu poput veličine A350s”, ali su “dovoljno veliki da imaju značajnu količinu goriva u avionu”, rekao je za Sky News.

Putnički zrakoplov sudario se sa zrakoplovom obalne straže na pisti ili rulnoj stazi nakon što je sletio, navodno je Japan Airlines rekao novinskoj agenciji Kyodo.

Putnici i posada

Svih 367 putnika i 12 članova posade u putničkom letu sigurno su evakuirani, priopćio je Japan Airlines.

Među putnicima je bilo osmero djece, javlja Kyodo.

“Upravo smo svjedočili čudu”, rekao je bivši komercijalni pilot Roger Whitefield za Sky News dok se prikazivala snimka s mjesta događaja. “Način na koji su izvukli sve te putnike iz tog zrakoplova gotovo je nevjerojatan”.

Dok se pilot zrakoplova obalne straže uspio evakuirati, ostalih pet članova posade je poginulo, izvijestila je javna televizija NHK.

Japanski ministar prometa potvrdio je da je pilot zrakoplova obalne straže ozlijeđen u sudaru.

VIDEO U Tokiju se sudarila dva zrakoplova, poginulo 5 osoba

Što je uzrokovalo sudar?

U ovoj je fazi prerano reći zašto je putnički zrakoplov udario u manju letjelicu dok je slijetao.

Atkinson, koji je također istražitelj zračnih nesreća, rekao je da je prometna zračna luka u večernjim satima “vrlo vizualno izazovno okruženje” za sve koji su uključeni – od kontrolora zračnog prometa do pilota i vozača vozila – sa “strašno puno svjetala raznih boja, od kojih neka trepću”.

“Dok se noću približavate pisti, često je vrlo teško uočiti te male znakove, na primjer, relativno malog zrakoplova”, rekao je.

Istražitelji nesreće ispitat će zašto su dva zrakoplova bila na istoj lokaciji istovremeno i jesu li oba bila tamo gdje su trebala biti, rekao je Atkinson.

Flight Radar 24, koji prati letove diljem svijeta, ponudio je više detalja o sudaru, rekavši da zrakoplov obalne straže nije bio opremljen modernim ADS-B transponderom.

ADS-B transponderi koriste se za prijenos vrlo točnih informacija o položaju zrakoplova zemaljskim kontrolorima i izravno drugim zrakoplovima, a precizniji su od korištenja konvencionalnog radarskog nadzora.

Što su rekli putnici?

Jedan je putnik objavio snimku iz unutrašnjosti zrakoplova Japan Airlinesa dok se spušta niz pistu. Snimka je zatim pokazala ljude kako se evakuiraju niz tobogan.

Neki putnici također su progovorili. Šveđanin Anton Deibe (17) rekao je za švedski list Aftonbladet da je “cijela kabina bila ispunjena dimom u roku od nekoliko minuta”.

“Bacili smo se na pod. Zatim su se otvorila vrata za slučaj opasnosti i bacili smo se na njih”, rekao je.

“Dim u kabini je pekao kao pakao. Bio je pakao. Nemamo pojma kamo idemo pa smo samo istrčali u polje. Bio je kaos”, dodao je.

Deibe je rekao da je putovao sa svojim roditeljima i sestrom. “Osjetio sam udar, kao da smo udarili u nešto i trznuo sam se u trenutku kad smo sletjeli”, rekao je drugi putnik za Kyodo. “Vidio sam iskre izvan prozora i kabinu ispunjenu plinom i dimom”.

Što je sljedeće?

Tetsuo Saito, japanski ministar prometa, rekao je da će zračna luka biti zatvorena dok sudar istražuju istražitelji za sigurnost zračnog prometa i policija.

Međutim, postoje nade da će biti ponovno otvoren u srijedu ili možda i ranije.

Dodao je da dužnosnici daju sve od sebe kako bi spriječili bilo kakva odgađanja pomoći nakon potresa, piše SkyNews.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.