CANNES 2024, 2. DAN ‘U filmovima često vidimo scene jeb…. a ne vidimo ljubavne dodire’

Autor:

May 15, 2024: Lea Seydoux and Vincent Lindon pose at the photo call of 'Le Deuxieme Act (The Second Act)' during the 77th Cannes Film Festival at Palais des Festivals in Cannes, France, on 15 May 2024. Photo: Alec Michael,Image: 873302409, License: Rights-managed, Restrictions: * Germany and United Kingdom Rights Out *, Model Release: no, Credit line: Alec Michael / Zuma Press / Profimedia

Alec Michael / Zuma Press / Profimedia

Nakon što je u utorak navečer, prilikom otvaranja ovogodišnjeg filmskog festivala u Cannesu, Meryl Streep dobila nagradu za životno djelo, u srijedu je slijedio njen masterclass. U nešto više od sat vremena razgovaralo se o zanimljivim dijelovima njene karijere i anegdotama o kojima je javnost manje upoznata.

Voditelj razgovora sa 74-glumicom krenuo je od filma „Kramer protiv Kramera“ za koji je dobila prvog Oscara, ali je priznala da je te večeri, sva uzbuđena, kipić negdje zametnula i nije ga mogla pronaći. Krenula je potraga koja je vrlo brzo uspješno okončana. To je bio njen prvi Oscar, a prva nominacija za Oscara bila je ona za ulogu u filmu „Lovac na jelene“. Njeno iskustvo o ratu u Vijetnamu, o kojem govori film, bilo je tada, kako je rekla, da je njen tadašnji dečko otišao u taj rat a vratio se kao narkoman. Kada joj je voditelj rekao kako je bila zapažena u tom filmu odgovorila je da je to zato jer je bila jedina žena u filmu. „Bila su takva vremena“, rekla je glumica aludiraju da tada žene nisu dobivale bitne uloge u filmovima.

Zanimljivo je bilo i na snimanu filma „Moja Afrika“ za koji je dobila trećeg Oscara. Na snimanju filma joj se neki insekt, pored okovratnika bluze, spustio niz leđa, nastala je panika, i tada ju je njen frizer i šminker Roy Helland opalio po leđima i tako ubio insekta. Rekla je da je bio veličine šake ali je nije ugrizao. Daleko ljepša sjećanja ima na taj film zbog Roberta Redforda. Opisala je kako joj je Redford u jednoj sceni prao kosu, što ona smatra strašno seksi scenom. „Na filmovima često vidimo scene jeb…. A ne vidimo ljubavne dodire. Bilo mi je predivno, nisam željela da taj dan završi“, opisala je tu situaciju Meryl Streep.

A kada se govori o ljubavnim filmovima nije se mogao preskočiti film „Mostovi okruga Madison“ u kojem joj je partner Clint Eastwood koji je k tome i režirao taj film. Istaknula je kako je bilo predivno raditi s Eastwoodom koji je snimio film u pet tjedana s time da je svaki dan snimanje završavalo u 17 sati jer je on morao ići na tečaj golfa. K tome, nikada nije podigao glas, osim jednom, kada su snimali važnu scenu, a član tehničke ekkipe glasno je pričao. „Eastwood je tada zagalamio da su svi bili šokirani“, sjeća se trostruka osvajačica Oscara.

Meryl Streep arrives for a Rendez-Vous With Meryl Streep at the 77th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, France, on May 15, 2024.,Image: 873214292, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Desetljećima se Meryl Streep bori za jednakost žena i muškaraca u filmskoj industriji a sada kaže kako se mnogo toga promijenilo, pa danas Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Natalie Portman i druge zvijezde imaju svoje producentske kompanije. Ima je i Meryl Streep, ali nije toliko angažirana oko produkcije filmova jer, kaže, ne želi da je zivkaju iza 19 sati. Kao zanimljivost, istaknula je situaciju na filmu „Vrag nosi Pradu“ kada joj je nekoliko muškaraca reklo – sada znaš kako je nama muškarcima kada moramo donositi odluke. Meryl Streep smatra da je „muškarcima teško osjetiti žene“. Što se tiče promjena koje je donio pokret Time’s Up ona kaže da je došlo do promjena ne samo u filmskoj industriji već i u mnogim drugim djelatnostima,. „I dalje postoje budalaši ali oni se sada malo boje. Sada se nasilje primjećuje“, ustvrdila je.

Kada su je upitali što joj najteže pada kod glume, je li to neprestano presvlačenje naročito u povijesnim filmovima, rekla je kako se i onako stalno presvlači jer svakog jutra ne zna što bi odjenula. No, isprobavanje odjeće smatra vrlo važnim za film te je ispričala anegdotu s Robertom de Nirom na snimanju filma „Biti zaljubljen“ kada je on morao isprobati 32 jakne jer svaka od tih jakni daje muškarcu drugačiju osobnost.

Glumila je i u komedijama poput „She Devil“ i „Smrt joj dobro pristaje“, ali kaže kako ne bira žanrove. „Sve ovisi o scenariju, nikada ne znam što ću dobiti na papiru, volim slučajnosti“, rekla je Meryl Streep. Na kraju je na pitanje, s obzirom da je radila s nizom veliki redatelja, što čini dobrog redatelja, odgovorila – njegova samouvjerenost. „Onaj koji želi to raditi, koji zna što želi reći. I da je strastven. Veliki redatelji čine snimanje sretnim i zabavnim“, rekla je i odgovorila na pitanje – što činiti kada u karijeri dođe do padova. „Nastavite dalje, vjerujte u slijedeći projekt, ne odustajte“.

Na početku masterclassa rekla je kako je umorna jer je prethodnu noć otišla na spavanje tek u tri sata ujutro. Naime, nakon filma „Drugi čin“ redatelja Quentina Dupieuxa, koji je otvorio festival, bilo je organizirano druženje koje je potrajalo do dugo u noć. Radi se o satiri koja se bavi aktualnim temama, pa i MeToo pokretom, a glavnu žensku ulogu glumi Lea Seydoux. Ona je u srijedu na na konferenciji za novinare rekla kako je predivno to što su žene progovorile. „Bilo je i vrijeme“, kazala je Lea Seydoux dodajući kako su promjene koje su nastupile od fundamentalnog značaja. Govoreći o kakvim se promjenama radi rekla je da se te promjene najviše odnose na način na koji se snimaju scene seksa.

Seydoux je dodala: “Imala sa sreće kao glumica. Na početku karijere radila sam s ljudima koji su me više-manje poštovali. Neke su žene stvarno bile žrtve, ali u mom slučaju se ne mogu se uspoređivati sa ženama koje su doista prošle vrlo ozbiljno iskustvo. Danas osjećam da me je moj stav, moj položaj, zaštitio. Kad si mlada glumica, ranjivija si.”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.