Stephenu Kingu izdavači su odbijali priče, a danas kralj horora slavi 74. rođendan kao jedan od najbogatijih pisaca

Američki pisac Stephen King, najpoznatiji po svojim nevjerojatno popularnim horor romanima, rođen je 21. rujna 1947. godine. Njegov otac je napustio obitelj kada je slavnom piscu bilo samo dvije godine. Majka  je ostala sama i bez novaca za brigu o dvojici sinova.

Sa samo četiri godine Stephen je vidio kako mu je poginuo prijatelj. S 12 godina je s bratom pokrenuo novine koje su prodavali za pet centi. U njima su objavljene njegove prve priče i vijesti. Kako bi se mogao školovati, počeo je zarađivati radeći u tvornici. Svo vrijeme je pisao, ali sreća nikako da mu se osmijehne – nijedan izdavač nije hto objaviti njegove priče.

Iako je u međuvremenu završio fakultet, nije mogao pronaći posao nigdje drugdje osim u praonici rublja, a sa suprugom i troje djece živio je u prikolici. Često nisu imali dovoljno novca ni za hranu. Odustao je od  pisanja i bacio rukopis u smeće. Međutim, pronašla ga je njegova supruga i uvjerila ga da završi novelu. Ovoga puta mu je izdavač objavio knjigu koja je postala bestseller.

Otada, njegove knjige dostigle su milijunske naklade. Skoro sve njegove novele su ekranizirane, a on je postao jedan od najbogatijih pisaca u povijesti književnosti.

Komentiraj