Starčak: “Putinova naredba za lansiranje nuklearnog oružja može se odbiti”

Stručnjak za rusku nuklearnu politiku i znanstveni novak Maksim Starčak, komentirao je u ponedjeljak postupak odobrenja lansiranja nuklearnog oružja.

“U Rusiji predsjednik mora odaslati kodirani signal za otključavanje nuklearnog oružja i time odobriti njegovu upotrebu. Ovaj signal se prenosi preko prijenosnog upravljačkog sustava nuklearnog kofera”, rekao je Starčak. Nadodao je da iste takve uređaje posjeduju i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera i da je stvarna mogućnost nuklearnog udara izvediva ako dopuštenje dolazi od sva tri uređaja.

Kako prenosi N1 signal za napad nakon toga ide posebnoj službi Glavnog stožera koji naredbu prenosi određenom zapovjedništvu na čijem se mjestu nalaze nuklearne snage. Naredba zatim ide od zapovjedništva do časnika odgovornog za stvarno lansiranje.

Lanac zapovijedi je dug

Starčak je rekao kako je ovaj lanac zapovijedanja dug te da postoji sigurna zaštita ali je upozorio na jednu ključnu stvar. “Ako su predsjednik i Ministarstvo obrane nedostupni, s njima nema komunikacije, načelnik Glavnog stožera može i sam donijeti odluku o nuklearnom lansiranju”, istaknuo je Starčak.

No što se tiče taktičkog nuklearnog oružja Starčak tvrdi da je tu je lanac još duži, jer bojeva glava mora se uzeti iz centraliziranog skladišta, transportirati, pripremiti medij, utovariti i uputiti vojska.

Putinova naredba se može odbiti

Starčak je rekao da su takvi scenariji mogući, posebno zato što je lanac zapovijedanja od predsjednika pa do onog tko doista pokreće napad prilično dug.

Dao je i jedan dobar primjer kako jedan glas može promijeniti odluku. “Tijekom Karipske krize 1962., sovjetsku podmornicu B-59 bombardirali su američki protupodmornički zrakoplovi. Podmornica koja nije imala operativnu komunikaciju s visokim vojnim zapovjedništvom imala je pravo samostalno donijeti odluku o nuklearnom udaru. Ali, za to je bio potreban pristanak kapetana i još dvojice časnika. Nakon bombardiranja, kapetan je mislio da je počeo nuklearni rat, te je uz suglasnost svog zamjenika htio izdati zapovijed za otvaranje vatre. No, treći viši časnik uložio je veto na to”, rekao je Starčak.

 

Komentiraj