Sretna hrana za sretnu novu godinu: Što volimo jesti na ispraćaju stare i ulasku u bogatiju, zdraviju i sretniju novu

Autor:

Photo: Pixabay

Nova godina, smatra se, počela se dočekivati slavljima još prije četiri tisuće godina. Bukom su se tjerali zli duhovi, a slavljima se prizivala bogata i sretna godina. Osim plesa i vatrenih rituala, i hrani su se pridavala magična svojstva.

Birala se, naime, hrana za koju se vjerovalo da donosi sreću u novoj godini.

Pečena svinjetina često je na novogodišnjem meniju. Photo: Pixabay, ilustracija

Dobra jela za dobre želje

Tradicionalna jela koja se u različitim krajevima svijeta poslužuju tijekom Stare i Nove godine imaju nešto zajedničko – vjerovanje da donose ono što svi ljudi žele: Dobro zdravlje, ljubav, sreću, plodnost i materijalno obilje.

Gledalo se da se spravi sezonska hrana koja će ostvariti želje. Primjerice, crni grah, zelje i kukuruz predstavljaju groš, novac i zlato. Ova tri jela idu zajedno, jer crni grah donosi kovanice, zelje donosi novac, a kukuruz donosi zlato. Smatra se da zeleno povrće zbog svoje boje simbolizira novac, pa se iz tog razloga jede sa Stare na Novu godinu. Kukuruz simbolizira prirodno obilje, ponajviše zbog svoje zlaćane boje. Domaći kukuruzni kruh uz dodatak maslaca, primjerice, odličan je doručak za kojeg se vjeruje da donosi imućnost.

Svinjsko meso na Novu godinu, kaže se, potiče napredak. Svinja ide prema naprijed dok jede zbog čega simbolizira napredak u svim životnim poljima. Debela je i masna, pa ni novčanik neće biti tanak. Nije stoga neobično da je i kod nas svinjetina tradicionalno novogodišnje sretno jelo.

Sarma je tradicionalno domaće novogodišnje jelo. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Rezanci za dug život, leća da novac uđe u kuću

U Španjolskoj i Meksiku, kada na Staru godinu sat otkuca ponoć, ljudi pokušavaju pojesti dvanaest zrna grožđa što je brže moguće. Vjeruje se, naime, da će svako zrno grožđa donijeti sreću za svaki mjesec u godini koja dolazi.

Nar ili šipak predstavlja plodnost, novi život i obilje. U Grčkoj ga bace na pod nakon čega kora pukne i oslobađa se mnoštvo sjemenki koje simboliziraju plodnost u svakom pogledu. Popularno je zrna nara staviti i u koktele.

Riba također simbolizira obilje širom svijeta. U azijskim kulturama, primjerice, ljudi pripremaju sve vrste ribe uoči lunarne Nove godine, dok u Europi ljudi jedu šarane, haringe i bakalar. Riblje ljuske, naime, simboliziraju novčiće. Usto, ribe plivaju isključivo prema naprijed, u jatima koje predstavljaju obilje, pa su ribe svakako simbol za sretne, nove planove. U Dalmaciji je često u te dane na meniju slana srdela.

U kontinentalnoj Europi kiseli kupus je simbol dobre zarade. Što više kupusa se pojede u novogodišnjoj noći, to se više zarade očekuje u narednoj godini.

Rezanci su dugovječnost, smatra se da dugi rezanci donose dug život i treba se paziti da se prilikom jedenja rezanac ne prepolovi. Ukoliko su spravljeni od heljdinog brašna daju otpornost i prilagodljivost. Tradicionalno se jedu tako da ih se postepeno ‘usisava’ u usta jer ako ih se prekine napola to nije dobro i može donijeti lošu sreću.

Riža predstavlja plodnost i bogatstvo. Što je više ima, to je više bogatstva.

Okrugli kolači i kružni slatkiši označavaju sretni životni krug. Grci osobito sretnim smatraju torte prstenastog oblika. U njima je katkada sakriven novčić – onaj tko ga pronađe može se smatrati osobito sretnim. Okrugle torte simboliziraju da ste postigli puni krug u životu.

Naranče i med simboliziraju sreću, slatkoću, bogatstvo i zlato. Azijske kulture vjeruju da će im jedenje naranči i meda na Silvestrovo i Novu godinu donijeti puno sreće i novca. Pritom je važno da su što svježije jer svježi plod donosi obilje, a peteljka i listovi dug život i plodnost.

I leća je sreća. Okrugla poput novčića, leća predstavlja novac i sretne poslovne početke.

Stara vjerovanja: Što se ne preporučuje jesti

Osim “sretne” hrane, postoji hrana koju za Novu godinu treba izbjegavati. Jastog je, primjerice, loša ideja jer se kreće unatrag, a to ne želimo u novoj godini.

Piletina je također nesretan izbor jer i kokoš čeprka unatrag, što predstavlja žaljenje, kajanje i nazadnu novu godinu.

Druga teorija kaže da se perad izbjegava jer bi sreća mogla odletjeti.

Osim kiselog kupusa koji će donijeti dobru zaradu, nepoželjna je kisela hrana, posebice voće, kako dani u novoj godini ne bi bili kiseli.

Okrugli kolači za sretne nove početke. Photo: Pixabay, ilustracija

Naša “sretna hrana”

U Hrvatskoj za novogodišnje dane tradicionalno se pripremaju odojak, sarma, francuska salata i kolači.

Meso, najčešće svinjetina, umota se u kiseli kupus kako bi se dobio okrugli oblik sarme koji nosi sreću. Sve to pojača se svinjskim pečenjem.

Francuska salata u pravilu sadrži okrugli grašak, a i kolači su često okruglog oblika sa sredinom ispunjenom crvenom marmeladom.

Sreća, vjerovali su mnogi narodi, ide i kroz želudac.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.