Sputnik V u Hrvatskoj? Plenković: “Moramo imati povjerenja u ono što nam dolazi”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak boravi u Splitsko-dalmtinskoj županiji. Izjavu za medije dao je prilikom posjeta poplavom oštećenoga vrgoračkog naselja Kokorići.

“Došli smo da osobno vidimo kakvo je situacija danas u selo praktički dva mjeseca nakon poplava. Zadovoljni smo da smo osigurali 43,7 milijuna kuna kako bi se sanirale štete. 53 štete su prijavljene, siguran sam da će u razdoblju koje je pred nama sanacija kuća i objekata koji su stradali. Plan Hrvatskih voda je da se napravi tunel koji bi sistemski riješio problem poplava u ovom kraju”, rekao je Plenković.

Novinarima je kazao da su na tom području u vremenu prirodnih katastrofa reagirali svi. “Vlada je donijela odluku da pomognemo i saniramo ovu štetu. Spremni smo pomoći Vrgorcu i Kokorićima da se vrate u normalan život”, istaknuo je Plenković.

Upitan jesu li krenule inspekcije kako bi utvrdile koliko je bilo cijepljenja preko reda, Plenković je rekao da u ovom trenutku to ne zna. odsjetio je da je to zatražio ministar zdravstva Vili Beroš. “deja je bila da se cijepe oni najizloženiji i to je okvir. Nažalost, u smislu ove neke vertikale mi to nismo u stanju kontrolirati. Ono što je naša zadaća kao Vlade je da osiguramo što više doza do kraja prvog kvartala i da to bude znatno više u travnju, svibnju i lipnju”, kazao je.

Komentirao je i dug veledrogerijama, navodeći da će ministri financija i zdravstva imati s njima sastanke.

Na novinarsko pitanje hoće li se i Hrvati cijepiti ruskim cjepivom protiv koronavirusa Sputnikom V, kaže da žele biti potpuno sigurni u proceduru. “Hrvatska se oslanja na Europsku agenciju za lijekove, moramo imati povjerenja u lijek ili cjepivo koje dolazi u državu. Ključ je da EMA potvrdi lijek”, rekao je.

“Mi imamo 4 milijuna stanovnika i nama je cilj s kupljenim cjepivima riješiti zaštitu cijelog stanovništva. Mi bismo do ljeta trebali imati procijepljeno 70 posto stanovništva”, zaključio je Plenković.

Komentiraj