Ivo Cagalj/PIXSELL

Splićani prosvjedovali na Rivi zbog odlagališta Karepovac

Na splitskoj Rivi održan je u subotu prosvjedni skup nezadovoljstva dosadašanjom sanacijom odlagališta Karepovac u organizaciji Građanske inicijative “Vrijeme je da narod kaže dosta”, a okupljeni su rekli kako je sanacija netransparentna, no istodobno su izrazili nezadovoljstvo slabim odzivom na prosvjed.

 

“Pokrenuo sam održavanje ovog prosvjeda putem facebooka gdje je bilo 7 tisuća posjetitelja, čini se da nas je danas ovdje na Rivi tisuću, a ja bih volio da nas je barem 15 tisuća”, rekao je jedan od suorganizatora Veljko Popović, profesor na splitskoj Umjetničkoj akademiji.

Tumačeći slab odziv ustvrdio je kako je “ovo bila lijena subota”, dodavši kako vjeruje da je i takav odziv dovoljan za promjene koje bi pridonijele zdravom Splitu i susjednim gradovima Solinu i Kaštelima na koje se povremeno širi neugodan smrad s Karepovca.
Vladajućima je poručio da hoće čisti zrak, čistu vodu i zdravi Split.
Prosvjed na Rivi organizirala je Građanska inicijativa “Vrijeme je da narod kaže dosta.” I predstavnik inicijative Robert Pilipović kritizirao je slab odziv, posebice zamjerivši akademskoj zajednici i udrugama u Splitu na, kako je ustvrdio, njihovoj šutnji u vezi s problemom sanacije Karepovca.
“Trebali su doći stručnjaci i predstavnici udruga i govoriti na ovom skupu, sve sam ih zvao ali nitko se nije odazvao i ta šutnja je problem jer nisu došli zbog politke nezamijeranja, a dobili smo nuklearnu bombu na rubu grada”, riječi su Pilipovića.

“Ova sanacija Karepovca je poraz svih političkih stranaka u Splitu i Hrvatskoj, ali i poraz akademske zajednice i svih udruga koje podilaze svima onima koji vode ovu državu i ovaj grad,” dodao je.
Računalni stručnjak Hrvoje Kalinić smatra da ne postoji dovoljno transparentnih informacija o sanacijskim radovima na odlagalištu Karepovac.

“Nije nam želja da širimo paniku već da dobijemo više podatak o sanaciji”, kazao je, dodavši da postoji inicijativa za osnivanje “eko stožera Splita” u koji bi bili uključeni svi koje brinu ekološki problem u gradu.

Na prosvjedu su bili istaknuti transparenti s natpisima -“Prekršili ste naše ustavno pravo na čist zrak”, “Split 500 posto više karcinoma. Zašto?”, “Smrade hvala ti.”

Komentiraj