Šostar: “Zaista, treba se pridržavati mjera i onda se ne moramo bojati, dolaze bolja vremena”

Vlada je u ponedjeljak na sjednici donijela odluku da sve srednje škole u zemlji od sljedećeg tjedna prelaze na online nastavu. Grad Zagreb takvu je odluku donio i prije Vlade, i to nakon objave rezultata antigenskog testiranja provedenog u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama.

Od malo više od 2000 testiranih učenika, kod njih 1% u osnovnim i 2,2% u srednjim školama potvrđena je asimptomatska zaraza koronavirusom. Zaraza je potvrđena i kod malo više od 3% od 365 testiranih zaposlenika.

Pročelnik Ureda za obrazovanje Grada Zagreba Ivica Lovrić u ponedjeljak je za Dnevnik HRT-a rekao da su rezultati ovih testiranja, kao i veliki broj razreda i djelatnika u samoizolaciji zbog kojih je preko 20 posto zagrebačkih škola već odrađivalo nastavu na daljinu te intencije da bi se ta situacija mogla pogoršati, bili ključni razlog za ovu odluku.

“Pred nama su božićni blagdani, pa smo željeli u mirnijem ozračju smanjiti kretanje u prometu i na javnim površinama, da zadnjih osam radnih dana školarci provedu doma. Naš je cilj bio da izdržimo što je moguće dulje”, rekao je Lovrić i dodao da smatra da su odluku donijeli u pravom trenutku.

Znanstvenik Ivan Đikić nedavno je izjavio da cijena jednog testa stoji oko 46 eura što je, rekao je, znatno više od svih ostalih europskih zemalja. Na pitanje koliko košta cijena jednog testa u Zagrebu, Lovrić kaže – 66 kuna.

“Radi se o najkvalitetnijim testovima trenutno za tu cijenu”, rekao je Lovrić, a nadovezao se ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar poručivši da se ti testovi smatraju jednima od tri najbolja antigenska testa u svijetu.

“Predmnijevajući da će prevalencija bolesti biti vrlo mala u ovoj populaciji, da smanjimo broj lažno pozitivnih odnosno lažno negativnih, uzeli smo najbolje što se na svjetskom tržištu ovog trenutka nudi, po istoj cijeni kakvu plaćaju Nijemci ili bilo tko drugi”, rekao je Šostar i dodao da su takve rezultate u školama i očekivali.

Na pitanje primjećuje li da nove mjere i novčane kazne donose rezultate, Šostar odgovara: “Mi smo prije 15-ak dana, nešto malo više, imali čak 45 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Danas je on nešto manji, već nekoliko dana ispod 30 posto. Mislim da će taj postotak malo porasti s obzirom na povećan broj testiranja, ali bez kvalitetnog provođenja mjera sasvim sigurno da pomaka neće biti”.

O mjerama i pridržavaju li ih se građani Šostar kaže: “Moja supruga je htjela ići nešto kupiti za našeg unuka i vratila se praktički neobavljenog posla. Kaže da to nisu bile normalne gužve. Dakle, zaista treba se pridržavati mjera i onda se ne moramo bojati, dolaze bolja vremena. Mi znamo da ECDC predviđa da će naš vrhunac epidemije biti negdje u zadnjem tjednu između Božića i Nove godine. Meni je teško predvidjeti kako ćemo se ponašati. Znamo da su sada brojevi manji jer se preko vikenda manje testira. Brojke će sigurno od četvrtka, petka i dalje početi rasti. Dao Bog da se varaju i da se te brojke počnu smanjivati, da bude što manje umrlih i teško bolesnih”, zaključio je.

Komentiraj