Sociolog Krešimir Krolo: “Ovo nije priča koja se dogodila odjednom. To je nagomilana frustracija”

Sociolog Krešimir Krolo sa Sveučilišta u Zadru u ponedjeljak je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirao sukob navijača Hajduka s policijom u subotu navečer te o funkcioniranju navijačkih skupina.

Krolo je proveo istraživanje koje je, kako kaže, pokazalo vrlo zanimljiva tumačenja funkcioniranja navijača. Smatra da subotnja situacija s A1 nije preveliko iznenađenje. Istaknuo je da je došlo do niza propusta i događaji koji su uslijedili su bili ‘odgovor na pravila zbog kojih navijači Hajduka nisu imali previše prostora sudjelovati’.

“Došlo je do nerazumijevanja psihologije gomile kad je u pitanju organizacija. S jedne strane je frustracija. Važno je znati da ovo nije jedan incident i okidač nego je riječ o kontinuiranoj praksi koja se teško može racionalno obrazložiti”, rekao je Krolo ističući da zbog te prakse raste frustracija.

“Dovoljno je vidjeti različita iskustva navijača koji nemaju nikakvu drugu tendenciju nego da podržavaju svoj klub, a prolaze tu, ne mogu reći drugačije, nego torturu”, rekao je i dodao da treba malo bolje ući u razumijevanje i logiku subkulturnih rituala, pogotovo kad su takve utakmice u pitanju.

“Ono što bih htio naglasiti, kad imate situaciju da niste na stadionu, nemate mogućnost obaviti elementarne ljudske stvari… Put do Splita je poprilično naporan pod pratnjom. Vi morate biti spremni da bi situacija mogla eskalirati. Oni koji su odgovorni su oni koji su osmislili ta pravila i provodili taj proces i nisu napravili dovoljno da deeskaliraju tu situaciju. Grozno što se sve to dogodilo, ali stvari sada treba rješavati od vrha prema dolje”, poručio je.

Krolo je naglasio da su navijački rituali specifični. “I ako nema nekog otvorenog zazivanja rasne ili vjerske mržnje, treba dopustiti da se iskaže to što se iskaže, to su stvari koje spadaju u navijački folklor”, pojasnio je za N1.

Odgovarajući na pitanje koje su ključne frustracije navijača, rekao je: “Treba postojati neka razina razumijevanja za osjećaj koji taj tretman izaziva kod navijača. Dok god to ne postoji, nećemo gledati deeskalaciju. Ovo što se sad dogodilo nije priča koja se dogodila odjednom. To je nagomilana frustracija koja se drugačijim pristupom mogla ventilirati”.

 

Komentiraj